Медикамент обявен от правителството на САЩ за „особено опасен и неподходящ за употреба от човека“ заслужава втори шанс показват проучвания върху плъхове. Изследователите съобщават, че новата форма на 2,4-динитрофенол /ДНФ/ с бавно освобождаване на веществата лекува гризачите от диабет и неалкохолно мастно заболяване на черния дроб /НАМЗЧ/.

Диабетът вече се превърна в епидемия. И около 30% от хората по света имат в по-голяма или по-малка степен заболявания, свързани със съществено нарушаване на обмяната на веществата, както и НМЗЧ, при което липидите – група молекули, включващи мазнините – се натрупват в черния дроб.

Въпреки че допълнителните количества мазнини причиняват няколко проблема, около 10-20% от засегнатите хора развиват неалкохолен стеатохепатит /НАСХ/ - сериозно заболяване, при което възпалението и развилата се впоследствие цироза могат да предизвикат рак и чернодробна недостатъчност.

Досега не съществуват одобрени препарати за лечение на това състояние. „Това е една от най-големите незадоволени потребности на медицината днес“ – казва хепатологът Rohit Loomba от Калифорнийския университет, Сан Диего.

За да се отговори на тази необходимост, ендокринологът Gerald Shulman от Медицинското училище към Университета Йейл, САЩ, и неговите колеги предлагат да се „възкреси“ лекарството – 2,4 – динитрофенол.

Първоначално то се използвало като промишлено химическо и взривно вещество и привлякло вниманието на изследователите, след като работниците, опериращи с боеприпаси във Франция са били изложени на високи нива от него по време на Втората световна война.

Често последствие от тази експозиция било намаляване на телесното тегло, въпреки че понякога работниците умирали от него. След по-нататъшни проучвания веществото започнало да се препоръчва като ефективно средство за бързо сваляне на килограми при хора, страдащи от затлъстяване.

През 30-те години на миналия век производителите на лекарства включили съединението в таблетки за отслабване, които се отпускали без рецепта.

От администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) забранили съединението към края на 30-те години, тъй като били регистрирани множество случаи на катаракта и дори няколко смъртни случаи в резултат на използването му.

Въпреки лошата си репутация ДНФ има и някои полезни ефекти. Чрез промяна на активността на митохондриите – осигуряващи енергия на клетките – съединението стимулира изгарянето на мазнини в тялото.

А това се отразява като цяло благоприятно на обмяната на веществата. Например хората с НАМЗЧ или диабет обикновено са с инсулинова резистентност, което означава, че клетките им не реагират нормално на хормон, който контролира нивата на кръвната захар.

Въпреки това, когато Шулман и неговите колеги давали ДНФ на плъхове, те установили, че вещество подсилва инсулиновата чувствителност на животните.
Учените решили да създадат по-безопасна форма на ДНФ, така че да се запазят неговите полезни ефекти.

Първо те се опитали да ограничат действието на лекарството като създали негова форма, която е активна предимно в черния дроб. В едно изследване, публикувано през 2013 г., те доказват, че токсичността на тази форма на съединението се равнява на 1/10 от тази, която е била използвана през 30-те години на миналия век.

Освен това създадената форма на веществото способствала за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб на плъхове с НАМЗЧ и се подобрявала тяхната чувствителност към инсулина.

Но учените помислили, че могат да направят и нещо по-добро. В новото изследване, те обвили първоначално създадената от тях форма на ДНФ в капсула, която бавно се разтваря и освобождава активното вещество в рамките на 12-24 часа.

По този начин се понижавало количеството на веществото в кръвния поток. Когато се давало на плъхове на хранителен режим с високо съдържание на мазнини и развили НАМЗЧ, активното вещество с бавно освобождаване довело до намаляване на нивата на липидите в черния дроб с около 90%.