Недостатъчният сън често пъти води до влошаване на здравословното състояние, но кратките дремки могат частично да компенсират умората, показва малко проучване.

Липсата на сън може да има отрицателно въздействие върху функциите на мозъка, обмяната на веществата, хормоните и имунната система. Изследванията показват, че 30-минутна следобедна дрямка може да възстанови бодростта.

„Настоящото изследване е първото, което разглежда дали недоспиването има някакво въздействие върху стреса или функцията на имунната система”, каза Брис Фараут, изследовател на съня в „Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité”, във Франция.

Фараут и колегите му изследвали 11 млади здрави мъже, които обикновено спят между 7 и 9 часа на нощ. Тези мъже не пушат и не взимат медикаменти.

Два пъти, всеки от мъжете участва в тридневна сесия за тестове на съня в лаборатория, където приемът на храна и осветлението са строго контролирани. Не се е позволявала употребата на алкохол, кофеин и лекарства.

По време на едната сесия, те спали нормално първата нощ, но след това им е било позволено да спят само два часа на следващата вечер. В последната вечер мъжете можели да спят, колкото си пожелаят.

Втората сесия била индентична - с изключение на това, че на мъжете им е било позволено да вземат две 30-минутни дрямки през деня, след като нощният им сън е бил ограничен.

Екипът, изготвил проучването, събирал проби от урината и слюнката всеки ден, за да се измери нивото на норепинефрин, вещество, което отпуска, когато тялото е подложено на стрес.

То повишава сърдечната честота, свива кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане и кръвната захар.

Нивата на норепинефрин при мъжете са два пъти повече в следобедните часове след нощта с ограничен сън, в сравнение с деня, в който те са спали нормално. Но промяна в нивата на веществото не са били забелязани, когато участниците са имали право да подремнат.

Липсата на сън също влияе на имунно-регулираща молекула, наречена интерлевкин-6, който спаднал, когато мъжете са били лишени от сън. Но нивата й са останали нормални при втората сесия.

„По този начин дрямките, които не отнемат много време, могат да възстановят нормалното функциониране на тялото”, каза Фараут и добави, че констатациите трябва да бъдат изпробвани още веднъж в реални житейски ситуации.

Михаел Граднер, изследовател на съня в университета в Пенсилвания, който не е участвал в изследването, заяви че имунните находки са донякъде противоречиви, в сравнение с досега известните факти в съществуващата литература за тях.

„Но това са сложни процеси, а изследвания като това за възстановяването чрез дрямките, могат да бъдат много полезни и да допринесат към по-нататъшни открития”, каза Гарднер пред Ройтерс.

„На първо място са дрямките, които правите, защото сте прекалено изтощени и не може да останете будни”, заяви Гарднер. „Дрямката в този случай може да помогне, но това изчерпване се дължи на недоспиване или нарушение на съня.

„Може да имате нарушение на съня като сънна апнея (която е много често срещана причина за сънливост) или може да бъдете лишени от сън,” каза той. Сънната апнея е рисков фактор за повишаване на теглото, затлъстяване, сърдечни заболявания, както и много други.