Задух при бременност е често срещан симптом и статистическите данни показват, че се формира при 60-70% от бъдещите майки.

Появата му се обяснява с нарастващата матка и притискането на белите дробове. Тогава защо възниква в първия триместър на бременността?

Причини, методи на лечение и начини за облекчаване

Неприятни симптоми при бременност

Задухът не е толкова рядък симптом сред бъдещите майки и понякога е трудно да се установи една единствена причина за неговото възникване.

Неговото формиране е свързано с множество фактори – растяща матка, допълнително натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. При бременност се увеличава и обема на циркулиращата кръв.

В изследване, проведено през 2015 г. се отбелязва, че някои жени усещат появата на задух буквално веднага, след като бременността бъде потвърдена.

Други – много по-късно, във втория, третия триместър. Логично е да се предположи, че основните причини за формирането на този симптом не са еднакви.

Първи триместър

Плодът е още малък, за да влияе на дишането на майката. Още в първите седмици на бременността диафрагмата се повдига приблизително с 4 см.

Нейното разположение осигурява изпълване на белите дробове с въздух. Много жени не усещат каквито и да е изменения, задух не ги безпокои. Но някои се затрудняват да вдишват дълбоко.

На процеса на дишане действат и някои хормони – прогестерон, който играе важна роля за пълноценно развитие на плода. Неговото действие способства за ускоряване на дишането. Нивата на прогестерон се увеличава с развитието на бременността.

Вторият триместър

Бременността се развива, плодът и матката растат, като притискат вътрешните органи, с което може да се обясни и появата на някои симптоми. Задухът при много жени се появява през втория триместър.

Не само силно растящата матка предизвиква такива симптоми, влияние имат и измененията в кръвообращението и повишеното натоварване на кръвоносните съдове.

Във втория триместър значително се увеличава обемът на циркулиращата кръв.

Сърцето е принудено да функционира с по-висок интензитет за пълноценно изпомпване на кръвта по всички кръгове на кръвообращение.

Нарасналото натоварване на сърцето най-често предизвиква задух при бременност.

В края на бременността

В третия триместър дишането може да се затрудни, задухът става по-изразен или обратното, дишането става по-леко. Всичко зависи от положението на плода в матката и близостта на раждането.

Известно време преди раждането много жени усещат значително облекчаване на дишането. Задух вече не се усеща, което се обяснява със спусналия се надолу корем.

Задух като симптом на заболяване

Задъхването при бременност възниква често и лесно може да се обясни с физиологични изменения. Ако е силно изразено, то консултацията с лекар е задължителна.

След преглед, изясняване на оплаквания и някои видове изследвания може да се постави диагноза и да се назначи лечение.

Сред възможните заболявания, предизвикващи задух са:

  • Астма – бременността може да влоши протичането на астма. Затова и всички жени с тази диагноза трябва да се консултират с лекар и да разработят план за безопасно, съвместимо с бременността лечение.
  • Перипартална кардиомиопатия – под този термин се разбира форма на сърдечна недостатъчност, която се формира по време на бременност или след раждане. Сред симптомите могат да бъдат отнесени значителни отоци, ускорено сърцебиене. Подобна симптоматика често се приписва на бременността, затова поставянето на правилна диагноза може да закъснее.
  • Тромбоемболия на белодробната артерия – формира се тогава, когато кръвта се задържа в белодробната артерия, с което може да се обясни формирането на задух, кашлица, болки в гърдите.

Как да облекчим задух при бременност?

Задухът е причина за значителни неудобства, може да стане причина и за ограничаване на физическата активност.

Лекарят може да предложи няколко решения, които значително да облекчат състоянието и да помогнат за справяне с неприятните симптоми.

Правилна стойка

Изправеният гръб позволява на матката максимално да се отдалечи от диафрагмата. За поддържане на корема може да се носи бандаж.

Правилно положение по време на сън

На бременните се препоръчва да спят с няколко възглавници и да се поставя основен акцент върху поддържането на горната част на гърба.

Така матката леко се измества и дава възможност на белите дробове да поемат пълноценно въздух.