Как да определим, поради каква причина не слушаме добре и кога е необходима медицинска помощ.

На какво е признак заглъхването на едното или двете уши

За улавянето на звуците отговаря тъпанчето – тънка мембрана, отделяща външния слухов проход от средното ухо.

Звуковите вълни го карат да вибрира. С помощта на чукчето и други слухови костици, разположени в средното ухо, тъпанчето предава вибрациите на ушния лабиринт – сложен орган на вътрешното ухо.

На свой ред лабиринтът преобразува механичните колебания в електрически сигнали, които по слуховия нерв постъпват в мозъка. Така слушаме.

Чувството за запушване/заглъхване възниква, когато нещо пречи на тъпанчето да вибрира. До това могат да доведат различни фактори.

Защо заглъхват ушите

Ето няколко разпространени причини:

Чужд предмет в ухото

Понякога малък предмет, това може да е памук, детайл от детска играчка, запушва външния слухов проток. В резултат звуковите колебания не достигат до тъпанчето или стигат доста отслабени.

Вода в ухото

Това също е чужд предмет, само че течен. Да предположим, че в ухото е попаднала вода, може, ако чувството за запушване е възникнало веднага след къпане.

Тапа от ушна кал

Ушната кал предпазва ушите от инфекции и замърсявания, но понякога се образува в твърде големи количества. Струпва се в слуховия проток и го запушва, като пречи на звуковите вибрации да достигнат до тъпанчето. Ушната кал добре поема вода и увеличава обема си, затова и тапата често възниква след водни процедури.

Инфекции на външния слухов проход – външен отит

Те често се случват заради вода, попаднала в ухото – във влажна среда бактериите бързо се размножават. Именно затова второто название на външния отит е ухо на плувеца.

Инфекцията може да проникне в ухото и чрез рани, появили се например, при почистване на ухото с пръст или с клечки за уши.

Възможно е и инфекция да възникне, ако са използвани мръсни слушалки. Отитът се съпровожда с оток, слуховият проход се свива и звуковите вълни по-трудно достигат тъпанчето.

Промени в атмосферното налягане

Ако налягането вътре в ухото е повече, отколкото отвън, или обратното, тъпанчето се огъва. В това напрегнато състояние му е трудно да вибрира. Промените в налягането се случват при излитане и кацане на самолет, бързо издигане във височина, например, при използване на лифт в планината или в асансьор.

Хрема

Налягането в ушите се изравнява с помощта на т.нар. Евстахиева тръба – кухина, която съединява средното ухо с носоглътката.

Обикновено тръбата е затворена, но по време на прозяване или гълтане се разтваря, затова по време на прозяване може да се чуе изпукване в ухото.

По време на болест на този процес пречи оток на лигавицата. Заради това изравняването на налягането става трудно, и ушите заглъхват.

Възпаление на средното ухо – среден отит

Най-разпространената причина за среден отит е остра вирусна инфекция, сред които грип, синузити, възпаления на сливиците. В такива случаи инфекциите от носоглътката по евстахиевата тръба стигат до средното ухо.

Възпалението може да засегне и тъпанчето – то отича и по-слабо реагира на звуковите колебания.

Действията зависят от причините за запушването/заглъхването, затова че отитът и попадналата вода в ухото, са напълно различни ситуации.

Какво да правим, ако ухото се запуши след къпане

Обикновено водата изтича сама от ухото или с времето изсъхва, без да създава неудобства, но може да се ускори процеса:

  • Просто легнете на ухото, което е заглъхнало на възглавница и сложете под него хавлия, и изчакайте. Водата може да изтече под действието на гравитацията.
  • Над мивката издърпайте ухото нагоре и назад, а след това наведете главата. Така изправяте ушния канал, който е извит за защита, и можете да се избавите от излишната течност.

При заглъхване след полет или от лифт

Обикновено това заглъхване бързо минава от само себе си, но ако ни е безпокоило в миналото, опитайте да го предотвратите. Ето няколко работещи метода.

По време на излитане и кацане дъвчете дъвка или дръжте в устата бонбон. Ако нямате нищо подходящо под ръка, опитайте просто да се прозявате максимално широко, като отваряте устата или я жабурете с вода.

Движенията на челюстта карат мускулите, които отварят евстахиевата тръба, да заработят. В нея постъпва въздух, и налягането се изравнява.