В Западна Европа и САЩ започнаха да се регистрират случаи на заболяването маймунска едра шарка. Първи случай е установен и в Германия, което предизвика безпокойство у здравните власти във федералната република.

За да не се допусне внасянето на инфекцията у нас се планира усилване на санитарните и карантинни мерки по границите съвместно от Министерство на здравеопазването и от Българската агенция по безопасност на храните.

Разработват се и автономни тест системи за откриване на възможни случаи на маймунска едра шарка и успешно са проведени лабораторни изследвания.

Що за инфекция е маймунската шарка и грози ли ни

Какви са симптомите на заразяване с маймунска едра шарка

Маймунската едра шарка е рядко вирусно зоонозно заболяване, тоест предаващо се от човек на животни. Симптомите са сходни на тези, които са се наблюдавали в миналото при заразените с вариола – същинската едра шарка, но не са толкова силно изразени и сериозни.

И те са треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличаване на лимфните възли, втрисане и изтощение.

Обикновено се развива обрив. По-често започва на лицето, а впоследствие се разпространява и към другите части на тялото.

Инкубационният период е от 6 до 16 дни, но може да продължи и до 21. Когато коричките на обрива започнат да падат, болният вече не е заразен.

Колко е опасна болестта

След ликвидацията на вариолата през 80-те години на 20-ти век и впоследствие прекратяването на ваксинацията срещу тази инфекция, маймунската едра шарка излезе на първо място по патогенност сред натуралните ортопоксивируси.

Въпреки че маймунската едра шарка в някои случаи води до тежко заболяване, леталността е от 1 до 11%.

Как се предава инфекцията

Първичното заразяване се осъществява при непосредствен контакт с кръв, биологични течности или увреждания на кожата, лигавиците на заразените животни.

Случаи на заболяването маймунска едра шарка до сега спорадично възникват в някои райони на Африка, където преобладават влажните тропични гори.

И макар този тип шарка да е с ниска трансмисивност, свойството да се предава, през последните години протичат изменения в епидемиологията на този вирус, проявяващ се в разширение на териториите, където се проявява заболяването.

Така периодично случаи внесени отвън са регистрирани във Великобритания, Израел, Сингапур, САЩ. От началото на 2022 г. инфекцията е установена също и в Португалия и Испания, Канада, САЩ, Италия и Швеция, а сега и в Германия.

Рискът от внасяне на инфекцията у нас засега се определя като сравнително нисък, но е много вероятно да започне да се повишава.

Кой най-често боледува

На по-висок риск от заразяване са изложени ловци в тропическите гори на Западна и Централна Африка, а също и хората, които могат да бъдат изложени на въздействието на заразени животни.

Как можем да се предпазим от заразяване

Следва да се избягва контакт с животни, които могат да са носители на вируса, особено с гризачи и болни или мъртви животни.

Това е актуално за редица африкански държави, където маймунската едра шарка е ендемична, тоест характерна за този регион. Основно това е Западна и Централна Африка, където преобладават влажните екваториални гори.

Също се препоръчва да консумираме много добре термично обработена храна от животински произход.

Има ли ваксини, които да предпазват от маймунска шарка

Доколкото всички поксивируси дават много добър кръстосан имунитет, ваксината, която са поставяли срещу вариола, действа и срещу маймунска едра шарка.

Исторически е доказано, че ваксинацията срещу вариола предпазва и от маймунска едра шарка, се казва в съобщение на СЗО по повод епидемичните взривове.

При отчитане на по-ниския риск от внасяне на инфекцията у нас, поне засега от тази ваксина може да се поставя единствено на медицински работници, които могат да се изложат на висок риск от заразяване с вируса.

Съгласно методическите указания, действащи понастоящем, след глобалната ликвидация на вариола през 80-те години на 20-ти век у нас е прекратена ваксинацията срещу това заболяване.

При липса на вариола на територията на България на ваксинация против тази инфекция подлежат на първо място хора, които се отнасят към групата на повишен риск от среща с вируса на вариола.

В медиите вече се появи информация, че здравните власти в САЩ подготвят закупуването на милиони ваксини срещу вариола, което може да предполага, че се готвят за епидемия.