Запушен нос – това винаги е неприятно, и особено ако дишането се затруднява по време на сън, това може да ни извади от равновесие. Защо не можем да дишаме през носа и как да се избавим от този проблем?

Защо носът се запушва през нощта

Причини

При хрема носът е отчасти запушен, заради потока от муконазален секрет или сополи, които се образуват от жлезите на лигавицата на носната кухина. Тя притежава антисептични свойства и има за цел да овлажнява възпалените клетки, а също и да отмива загиналите клетки на епитела и прочие следи за борба с патогенните микроорганизми.

Изтичането на слуз се осигурява от епитела под формата на многобройни ресни-израстъци на епителните клетки, които образуват вълни, насочени в посока към гърлото.

В състава на сополите влизат:

  • Муцин – представител на семейството на високомолекулярните гликопротеини, който осигурява гелеобразна консистенция на муконазалния секрет. Неутралните и киселите гликопротеини му придават надлежния вискозитет.
  • Загинали клетки на епитела;
  • Имуноглобулини А – първа линия на имунна защита при остра вирусна инфекция;
  • Разнообразни фактори на вродения имунитет – от интерферони до лизоцим;
  • А също вода и сол.

Втората причина за запушване на носа – това е възпаление и разширение на многобройните малки кръвоносни съдове, което води до подуване на мембраните на клетките, покриващи носната кухина на епитела.

Какво води до запушване на носа

Ринит, синузит и всяко друго заболяване

И всяко друго заболяване на горните дихателни пътища, при което се разширяват кръвоносните съдове, отича лигавицата и се натрупва муконазален секрет.

Алергия

При алергични реакции се освобождават големи количества хистамини, които повишават проницаемостта на стените на малките кръвоносни съдове – капилярите, и способстват за усилване образуването на слуз в носната кухина.

Това води до поток на сополи и оток на лигавицата, и резултатът е запушен нос. При остра вирусна инфекция клетките на имунната система – базофилите отделят толкова хистамин, че неговата концентрация може да се сравни с тази при пристъп на алергия.

Затова и антихистаминните препарати добре помагат при остри вирусни инфекции.

Всякакви дразнители на рецептори в носната кухина

Също така тютюнопушене, ГЕРБ и други, като организмът също се старае да образува повече слуз, за да отмие раздразващите го вещества от лигавицата на носа.

Някои лекарства

Също могат да предизвикат оток на лигавицата на носа, и съответно запушване. Това са аспирин и други нестероидни противовъзпалителни препарати, за потискане на имунната система, хормонални препарати, периферни вазодилататори и други.

Как да се подготвим за сън при запушващ се нос

Горещ бульон

Около час час половина, преди да си легнем, можем да изпием чаша горещ бульон или да хапнем купа пилешка супа. Този продукт е с леко противовъзпалително действие, добре загрява при поглъщане и дори подобрява хидратацията.

Чашка горещ чай

Тази напитка също притежава множество полезни свойства и намалява запушването на носа, като загрява дихателните пътища. Научни доказателства за ползите от горещия чай при хрема не се представят, но практиката показва, че чашка от тази напитка облекчава дишането.

Жабурене на гърлото със солена вода

Слабо солената вода отмива слузта със загиналите епителни клетки и патогенни микроорганизми, като я овлажнява и очиства лигавицата.

Дишане на пара

Загряването на дихателните пътища с влажна пара са се прилагали още от нашите баби и дядовци. Не е задължително да дишаме над тенджера с вряла вода, достатъчно е да гореща водата.

Парата разрежда слузта в носните проходи и така способства за пречистване. Най-безопасният вариант е горещият душ, максимален ефект може да се постигне в душ кабина.

Как да предотвратим запушването на носа по време на сън

Прием на антихистаминен препарат

Тези лекарства блокират действието на хистамина, способстващ за образуването на сополи и запушването на носа, но преди това задължително трябва да се направи консултация с лекар.

Използване на етерични масла

Ако няма алергия, то могат да се използват етерични масла. Доказателства за тяхната ефективност в посока изчистването на запушения нос няма, но много от тях съдържат фитонциди, които потискат жизнената дейност на някои бактерии.

Сън на висока възглавница

Така слузта от носа ще изтича по-ефективно от носната кухина, което понижава натиска към синусите.