Без тези клетки човек не би се справил и с най-слабата инфекция.

Какво представляват моноцитите

Моноцитите са тип бели кръвни клетки – левкоцити, с помощта на които човешкият имунитет се противопоставя на различни инфекции и други болести.

Както и всички левкоцити, моноцитите се образуват в костния мозък и оттам се насочват към кръвообращението. Но след това с тях се случва нещо необичайно, което определя и основната функция на тези кръвни телца.

Защо са нужни тези моноцити

Блуждаейки няколко часа из кръвта, младите моноцити проникват в различните органи и тъкани на тялото. Например, в далака, черния дроб, белите дробове, тъканта на костния мозък. Там тези бели кръвни клетки съзряват в макрофаги.

Макрофаги – това са клетки за улавяне на отпадъци на имунната система. Те улавят патогенните бактерии и други микроорганизми, прихващат и изяждат чуждите тела, тоест процес е известен на повечето от нас като фагоцитоза.

Също така унищожават мъртвите или увредените, например, от вирус или от раков тумор, клетки на собственото тяло.

Също фагрофагите образуват цитокини – белтъци, за които е известно, че усилват възпалителната реакция, с помощта на която организмът се бори с вируси или с бактерии.

Функции на макрофагите са много по-обширни и разнообразни. Те зависят и от органа, където действат тези клетки. Например:

 • В белите дробове макрофагите обитават алвеолите и се занимават с унищожаване на фините частици, които попадат в органа с дишането. Освен това тези клетки участват във формирането на имунитет към различни респираторни вируси, гъбички и бактерии.
 • В централната нервна система – макрофагите унищожават мъртвите или старите неврони и контролират имунитет в главния мозък.
 • В далака – отстраняват се стари или дефектни еротрицити – червени кръвни телца.

От гледна точка на науката, макрофагите и техните предшественици моноцити са най-важен елемент от вродения имунитет, това е предвидената защитна система, с която се появяваме на бял свят.

Едновременно с това немалка роля те играят и при създаване на придобит имунитет. Например, известно е, че макрофагите помагат на лимфоцитите по-бързо да разпознават вече познати провокатори на различни инфекции, и като следствие да ускоряват имунния отговор на заразяването.

Как работи всичко това, учените досега не са разбрали. Вече е ясно обаче, че без моноцити не може да противостоим и на най-слабата, дори и на прашинките, които попадат в белите дробове почти постоянно.

Каква е нормата на моноцитите в кръвта

Броят на моноцитите се установява при пълна кръвна картина.

При здрав човек те са около 2-8% от общия брой моноцити. В превод в абсолютни числа се касае за 200-600 моноцити на микромилитър кръв, или за 0,2-0,6 по 109 на литър.

Защо моноцитите могат да се повишат

Високите нива на моноцитите се наричат моноцитоза. Това състояние може да сигнализира за:

 • Присъствие в организма на някаква хронична инфекция;
 • Хронични възпалителни заболявания – например, язвен колит, болест на Крон;
 • Автоимунни нарушения от типа на вълчанката или на ревматоиден артрит. При такива нарушения макрофагите започват погрешно да прихващат здрави клетки на собственото тяло. Здравите клетки са много и затова нивата на моноцитите се повишават.
 • Различни заболявания на кръвта;
 • Някои видове рак.

Защо моноцитите може да са понижени

Ако моноцитите са под норма, лекарите говорят за състояние с название моноцитопения. Причината е някакъв фактор, заради който рязко се понижава количеството на левкоцитите като цяло. Това може да бъде:

 • Заразяване на кръвта;
 • Заболявания, които потискат имунната система, например ХИВ/СПИН;
 • Различни заболявания на костния мозък, поради което намалява образуването на бели кръвни телца.
 • Химиотерапия и лъчева терапия – тези лечебни процедури могат да доведат до увреждане на костния мозък.

Какво се прави, ако нивото на моноцитите е над или под нормата

На първо място, да запазим спокойствие – понижението или повишението на тези кръвни клетки не е опасно. Възможно да е изобщо случайно или временно явление. Само лекар може да определи и то този, който ви е дал направление за пълна кръвна картина.

Възможно е да се назначат допълнителни изследвания, и след това да се постави предварителна диагноза.