На пресконференция, която бе дадена след извънредното заседание на Министерски съвет, стана ясно, че днес са регистрирани 8 нови случая у нас, всички те са над 40 години, и така общият брой на заболелите се увеличи на 30. Не се съобщава те да са в тежко състояние.

За 8-мия нов случай информацията се появи в сайта на здравното министерство, съгласно указание на премиера, броят на заразените за съответния ден, както и общият им брой ще се обявяват на сайта на здравното министерство. 

Тълкуват и допълват заповедта на здравния министър, заради неяснота

Бе дадено и тълкувание на заповедта на здравния министър по чл. 63 от Закона за здравето за налагане на по-строги противоепидемични мерки, тъй като се създаде известно недоумение кой може и кой не да продължи да извършва дейност до 29 март.

В заповедта в първоначалния ѝ вариант беше записано, че се преустановява дейността на всички търговски обекти, което означава цялата търговия да бъде спряна, дори и бензиностанции, с изключение на изрично изброените аптеки, дрогерии и хранителни магазини.

След това бе разяснено, че забраната не важи за офиси на банки, на застрахователи, а единствено за ресторанти, барове, увеселителни паркове и заведения за бързо хранене.

Преди малко бе коригирана и на сайта на здравното министерство, и в т.1 от нея бяха допълнени и заявените устно категории търговски обекти на пресконференцията, това са офиси на банки и застрахователи, както и всички, които не са упоменати в нея да продължат дейността си при спазване на строги санитарни мерки с периодични дезинфекции.

От стриктно и стеснително тълкуване, както бе обявено в началото, заповедта вече може да се тълкува разширително.

Възникна недоумение и сред куриерските фирми, дали техните офиси следва да продължат да работят, но съгласно допълнението на заповедта те могат да продължат да работят.

На фейсбук страницата на голяма куриерска компания се появи съобщение, че преустановят дейността си от утре в 14 часа и дори „доброжелателни” полицаи са ги заплашили, че всички офиси на куриерски фирми ще бъдат затваряни принудително от утре.  

Куриерите не знаят дали да спазват забраната до 29 март или да отварят

На сайта на друга куриерска фирма пък имаше информация, че продължават работа, сега съгласно допълнението, много важно на заповедта е ясно, че всички офиси на куриери могат да отварят утре, без да се страхуват, че ще бъдат затворени с полиция, ако си го позволят да го направят.

Изключението на заповедта следва да обхваща и други големи магазини като Деклатлон и Технополис, които са в самостоятелни сгради, както и офисите на мобилните оператори, които не са в големи търговски центрове - МОЛ, също следва да се отнася и за книжарници, както и други търговски обекти, които не са посочени в заповедта. 

Ресторантите за бързо хранене и кухните също продължават да работят, но само с доставки по домовете при спазване на строгите санитарни изисквания. 

Рожден ден с 200 души, завърнали се наскоро от Италия 

Появи се информация за подготвян рожден ден на малко дете с много гости, завърнали се наскоро от Италия, във врачанско село. Първоначално е било планирало празникът на малчугана да бъде проведен в местното читалище, но поради въведените строги противоепидемични мерки, кметът на селото е забранил провеждането му там. 

Затова семейството, за което се съобщава, че е заможно, решава да го организира на открито и на частен терен. Всички опити на здравните власти и на кмета на селото да отменят детския рожден ден с много гости, удрят на камък, заможното семейство отказва да спазва и връчените принудителни протоколи, издадени от РУ на МВР, което отговаря за населеното място. 

Оказва се, че местната власт, както и МВР нямат правомощия да забранят мероприятие със струпване на голям брой хора, когато се провежда на част терен. Евентуално може да се сигнализира съответната РЗИ, която да постави под карантина гостите, завърнали се от Италия, за 14-дневен срок, но официално самият рожден ден не може да бъде отменен принудително.