С нова заповед здравният министър наложи още по-строги противоепидемични мерки в упражняване на правомощието, което му дава чл. 63 от Закона за здравето.

Драстични мерки против коронавируса с нова заповед на здравния министър

Основанията за издаването на заповедта са:

  • Опасността от разпространение на коронавируса в геометрична прогресия;
  • Наличието на немалък брой епидемични огнища вътре в страната;
  • Решението на Народното събрание, с което бе обявено извънредно положение в страната, прецедент в новата ни история.

Голяма част от мерките, които са обявени за цялата страна, всъщност вече бяха наложени на областите Габрово и Плевен, където бяха регистрирани първите случаи на болестта.

Мярката може да се определи като прекалено драстична, тъй като ще удари сериозно по бизнеса, може да остави хора, работещи по магазини, барове, ресторанти и други търговски обекти без препитание.

По всяка вероятност с оглед изпълнението на Заповедта на здравния министър всички тези хора ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

Въпреки усложнената ситуация в Италия, големият брой заразени, към момента са над 15 000 случаи, а смъртността в някои региони достига 6%, властите взеха решението да затворят всички търговските обекти едва преди няколко дни.

Ресторанти и заведения в Апенините работеха с ограничено работно време при спазване на препоръчителната дистанция от 1-1.5 метра.

Единствените търговски обекти, които остават да работят, това са хранителните магазини, аптеките и дрогериите.

По всяка вероятност от здравното министерство опитват да предотвратяват неблагоприятния развой в Италия, където мерките бяха взети прекалено късно.

Какво се забранява със заповедта на здравния министър

  • От днес до 29 март включително не се допускат посещения на барове, дискотеки, всички търговски обекти, игрални зали.
  • Прекратяват се учебни и всички извънкласни мероприятия, които са примерно изброени в заповедта, в университети, училища и други образователни институции. Ако съществува възможност, здравният министър указва да се въведе дистанционна форма.
  • Всички групови дейности – курсове, частни занимални, също се преустановяват до последната неделя на март;
  • Провеждането на масови мероприятия също се забранява. Кина, театри, фитнес зали следва да бъдат затворени. Не се допуска и организирането на конференции.
  • Със заповедта се въвежда задължение на работодателите да преминат осигурят, ако е възможно дистанционни условия на работа. Ако естеството на работа не го позволява, то в работните помещения следва да се организира изпълнението на противоепидемични мерки, които са примерно изброени.
  • С предходната заповед също бяха преустановени женски, детски консултации, имунизации, планови операции, като тази противоепидемична мярка продължава да се прилага. Нова противоепидемична мярка е отлагането на трансплантации на органи и тъкани от живи или починали донори. 

Със заповедта се възлага на съответните РЗИ да уведомят областни управители, директори на областни дирекции на МВР и всички лечебни заведения в съответната област, както и Регионалните управления на образованието, които следва да създадат организация за провеждането на онлайн обучение на учениците.

В заповедта се посочва, че срокът и нейното действие могат да бъдат променяни при необходимост във всеки един момент. На извънредното заседание на Министерски съвет бе дадено тълкуване на заповедта на здравния министър, според която няма да се затварят бензинстанции, банки, финансови и застрахователни клонове. 

Контролиращи органи за това дали се изпълнява заповедта за въвеждането на драстичните епидемични мерки са главния държавен инспектор д-р Кунчев и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева.

Заповедта бе допълнена няколко часа по-късно, съгласно изявления, дадени на специална пресконференция на Министерски съвет, и със забрана да отварят останаха само ресторанти, заведения и увеселителни паркове, с уговорката, че ресторанти и кухни могат да доставят храна до домовете при строго спазване на санитарните и хигиенните изисквания. 

Масово изкупуване на стоки от първа необходимост

На брифинга в 17 часа от Министерството на земеделието и храните, както и представителите на фирми от хранителната и бутилиращата напитки и минерална вода индустрия, разясняваха пред медии, че има достатъчно запас от всички видове хранителни продукти.

Няма основателна причина да се запасяваме с хранителни продукти, тъй като реколтата от пшеница през предходната година беше много добра.

Запасите от зърно ще стигнат до 2 години, както и от всички други хранителни продукти, дори и да няма реколта, а консервната индустрия произвежда над 2,5 пъти от това, което се потребява у нас. Не е нужно да се купуват по 40-50 бутилки олио, тъй като има слънчоглед и царевица за няколко години в Държавния резерв. 

Към момента няма недостиг на нито един хранителен продукт, затова и ударното изкупуване на стоки от първа необходимост по магазините, ще доведе до изхвърляне на големи количества храни на отпадъци, тъй като повечето с малък срок на годност. 

Въпреки че у нас жизненият стандарт е най-нисък в Европа всяка година се изхвърлят тонове хранителни продукти, а сега с ударното изкупуване на още по-голямо количество, изхвърлената храна ще стане още повече, тъй като се разваля много бързо.

От МВР Пловдив съобщиха, че ще се осигури присъствие на жандармерия и полиция пред хранителните магазини, за да се осигури спазването на обществения ред, тъй като напрежението нарасна, заради струпването на голям брой хора.