Толкова ли е важен полът на детето, когато на теста за бременност се появят две чертички?

Повечето родители ще кажат, че това не е така, стига детето да е здраво. Оказва се обаче, че този въпрос съвсем не е риторичен – съвременните изследвания показват, че полът на детето наистина влияе на развитието на определени усложнения при бъдещата майка.

Бебето в утробата не само спи сладко, получава хранителни вещества и кислород през пъпната връв, но и оказва влияние върху нивата на химическите вещества, отделяни от плацентата. А на свой ред, те могат да активират в тялото на майката различни окислителни процеси, които влияят на протичането на бременността. За това момче или момиче се износва по-леко в настоящата статия и защо?

Бременност с момче по-тежка – заблуда или реалност

При някои народи и досега се запазва специалното отношение към жената, която носи в утробата си момченце. Смята се, че ако се роди първо момче, това е щастие и благословия за цялото семейство.

Затова и когато жената е бременна за първи път, я пазят много, освобождават я от домакинска работа. Съвсем неотдавна учените потвърдиха, че бременността с момченце е наистина по-тежка, отколкото с момиче.

Научен труд, който обхваща 30-годишен период – 1981-2011 г., анализира взаимовръзката между пола на детето и развитието на усложнения на гестацията.

Според изследването, момчетата бързат да се появят на бял свят – при тях вероятността от раждане в 21-24 седмица е с 27% по-висок, и с 24% - в периода от 30 до 33 седмица. Момиченцата рядко бързо да излязат от корема на мама.

При жените, които са бременни с момченца, със 7,5% се увеличава рискът от развитие на гестационен захарен диабет.

Едно от главните заключения, които могат да се направят въз основа на получените данни, е напълно очевидно – полът на детето наистина влияе на протичането на бременността.

Тази информация впоследствие може да се използва за разработване методи за свеждане до минимум усложненията на гестацията без значение от това дали момче или момиче износва жената.

Очакване на момиче и прееклампсия

Съществува известно народно поверие, съгласно което майката дава от красотата си на своята дъщеря. Всъщност няма никакво научно потвърждение на това твърдение, всичко е строго индивидуално.

Леко се променят нивата на тестостерона – при бременност с момче стойностите се повишават. Износването на момиче може да и по-леко, но има опасност от развитие на прееклампсия, това за пореден път е доказано от учените.

Прееклампсия – това е едно от най-опасните усложнения на бременността, което се среща при 3-7% от жените след 20-та седмица.

Характеризира се с повишаване на артериалното налягане и поява на белтък в урината.

Прееклампсията е много опасна както за майката, така и за бебето, затова и при такава диагноза веднага трябва да се търси лекарска помощ.

През 2018 г. учени от университета Кеймбридж публикуваха научен труд, целта на който е изучаване на влиянието на пола на плода върху развитието на прееклампсия.

За тази цел се изучават и анализират проби от кръв и плацента на около 4000 жени, които износвали своето първо дете.

Удивителен факт е, че генетичните профили на плацентата се различават много, в зависимост от това дали бременността е с момче или с момиче.

Открита е съществена разлика в количеството на спермин – метаболит, който влияе на състоянието на организма на жената по време на гестацията, а също осъществява контрол върху функционирането на имунната система.

Ако концентрацията на това вещество е висока, както се случва при износване на момиче, нараства риска от развитие на прееклампсия при майката, но се понижава и вероятността от забавяне на развитието на плода.

Сега и към добрите новини – раждането на момиче е по-лесно, отколкото на момче, това се потвърждава от испански учени.

Изследването е проведено сред 56 родилки, като е взета проба за изследване на кръв от пъпната връв, кръв на майката и на новороденото, за да се оцени нивото на окислителен стрес.

Колкото по-високи са стойностите, толкова по-голяма е вероятността от увреждане на различните клетки.