Днес всички усилия на лекарите са насочени в борбата с коронавируса. Плановите хоспитализации и операции са отменени, болниците са препрофилирани, в поликлиниките се приемат само спешни случаи.

Как да предотвратим обостряне при карантина

Своите хронични заболявания хората трябва да контролират сами. Как да се избегнат обостряния?

Това не е лесна задача при отчитане на факта, че не се препоръчва излизането от дома, освен ако не се налага. Повечето хора прекарват времето си в условия на ограничена физическа активност, недостиг на чист въздух и силно изразен стрес.

Този начин на живот неблагоприятно се отразява, дори на здравословното състояние на здравите хора, а при хронични заболявания, за да не се допусне обостряне, е важно да се спазват профилактични мерки. Какво следва да се направи?

Компенсация на недостига на движение

Трудно би било да направим 10 000 крачки с обикаляне у дома. Да не говорим, че ползата от разходките в парка е несъпоставима с придвижването от кухнята до всекидневната.

Необходимо е няколко пъти дневно да се прави физзарядка. Желателно е това да са специално подбрани упражнения.

За повечето хронични заболявания съществува методически разработен комплекс от физически натоварвания, т.нар. лечебна физкултура.

Лекарският опит показва, че може да направи чудеса – повишена ефективност на терапията, ускоряват се сроковете за оздравяване и се предотвратява по-нататъшно прогресиране на заболяването.

Младите хора могат да изберат по-интензивни занятия. Например, усвояване на танци онлайн. Танцувалните школи неслучайно се радват на такава популярност – занятията не само подобряват кръвообращението и метаболизма, но и намаляват напрежението и дори активизират мозъчната функция.

По време на танца е необходимо да се следи за съответствие на движенията с музикалния ритъм.

Подходящ хранителен режим

Храната е слабо място на всяка изолация. В условията на стрес хората търсят утеха в бързите въглехидрати – бисквити, захарни изделия, които стимулират отделянето на ендорфини – хормони на щастието и удоволствието.

Страничните ефекти от такъв хранителен режим са повишаване на нивата на кръвна захар и на холестерол, напълняване, а тези фактори влошават състоянието при всякакви заболявания.

За предпочитане са бързите въглехидрати – зърнени, бобови и рибни ястия, които засищат за дълго време и осигуряват на организма необходимите хранителни вещества.

Следване на лекарски предписания

Почти при всички хронични заболявания контролирането на собственото състояние е възможно само при спазване на назначената терапия. Не следва да се преустановява.

Неотдавна се появи информация, че препаратите за лечение на сърдечно-съдови заболявания повишават проницаемостта на клетките за коронавирус, след което започна масовото им спиране.

Теоретична основа на тази информация съществува. Доказано е, че коронавирусът прониква в клетките на човек, използвайки връзката с белтъка ACE2, разположен на тяхната повърхност.

Експериментални изследвания показват, че при хората, които приемат инхибитори на ACE2, които се изписват за сваляне на кръвното, количеството на този белтък значително се увеличава – с до 3-5 пъти.

От друга страна, този ензим е изключително важен за нашия организъм, тъй като участва в поддържането на нормално ниво на артериално налягане и предпазва белите дробове от увреждане.

Въз основа на това кардиологичните асоциации по света пуснаха препоръки, съгласно които тези, които приемат такива препарати, не трябва да ги спират, тъй като това гарантирано ще доведе до влошаване на състоянието.

За тях, за предпочитане са други препарати, изборът на които сега е огромен. Също и болните от други заболявания, които приемат лекарства по лекарско предписание, трябва да са наясно, че сега не е време за експерименти.

С лекуващия лекар може да се обсъди спирането или смяната на препарата в по-благоприятно време, след края на епидемията.

Пазете себе си

Всяка болест, дори и обикновената остра вирусна инфекция отслабва организма. Ако веднага след оздравяване човек се окаже заразен с коронавирус, заболяването протича по-тежко.

В случай ако една болест се наложи върху друга, то надеждите за по-леко протичане на коронавирусната инфекция ще бъдат още по-малко.

Затова сега е особено важно да се пазим, а да не тестваме издръжливостта на организма. Когато знаете своето слабо място – гърло, стомах или бронхи, вземете превантивни мерки, за да не се разболявате до края на пандемията.