От детството ни внушават, че едно от основните качества на добрата домакиня е нейната чистоплътност. У дома всичко трябва да свети и нито прашинка да прехвърча. Някои домакини по цели дни все нещо почистват, превръщайки жилището си в място по-стерилно и от болница.

Американски специалисти от Университета на щата Орегон твърдят, че чистоплътността на жените вреди на тяхното здраве.

По данни на Шерин Клон, специалист от същото висше учебно заведение, излишната чистоплътност на жените обикновено води до развитие на астма, алергии и автоимунни заболявания.

На първо място, това се обяснява с факта, че съвременните домакини прекарват много по-малко време на чист въздух, а в големите градове у нас качеството на въздуха е толкова влошено, че дори е опасно за здравето човек да излезе на улицата и освен това по-рядко излизат навън.

Втората причина – при почистване жените използват различни почистващи средства, в които се съдържат немалко химикали и вредни за здравето вещества.

По данни на американския център за контрол и превенция на заболяванията жените по-често боледуват от бронхиална астма – 8.9% в сравнение 6.5% при мъжете, и по-често умират от това заболяване.

Също според статистиката съвременните жени макара и да имат множество домакински уреди – прахосмукачки, перални и прочие, те посвещават с 28% повече време на чистене, отколкото жените през 80-те години на миналия век.

Всички модерни изобретения имат за цел да облекчат живота на жените и да намалят времето, което те разходват за домакинска работа, включваща и почистване.

Но съвременните дами са станали доста по-взискателни по този въпрос, и при някои домакини почистването на жилището отнема няколко дни, като се ангажира времето от сутрин до вечер.

Психолозите обясняват този феномен по следния начин – почистването е своеобразна психотерапия за жените, тъй като им успокоява нервите.

Много от тях, когато се чувстват разстроени се хващат за парцала, тъй като се опитват да се справят с лошото настроение и разочарованието. Работата ги успокоява, освен това разбират, че не губят напразно времето си, а се занимават с нещо полезно.

32% от американските домакини посвещават на почистването посвещават цялото си свободно време, от сутрин до вечер, когато почиват, те правят нещо по-дома. Психолозите твърдят, че по този начин жените запълват душевната си пустота, това е начин да се почувстват полезни, че с нещо са ангажирани в този живот.

Англичанките са също луди на тема чистота. 90% от британците признават, че тяхното настроение зависи от това колко е подредено в дома им.

75% от тях обръщат особено внимание на чистотата, когато ходят на гости у свои приятели или колеги. 34% се оказали такива чистнички, че били готови да откажат покана за гости, ако сметнат, че в дома, където ще отидат няма да е чисто и уютно.

13% от запитаните признават, че само благодарение на идеалния ред в жилището се чувстват щастливи.

Изкаляният от обувките под на коридора, вечно препълнените кошове за пране или вечно мръсната кухня привличат неуредици в различни сфери на живота, твърдят биоенерготерапевти и експерти по Фън Шуй.

Психолозите са съгласни с тях – мръсните ъгли не вещаят нищо добро на членовете на домакинството.
Неспретната кухня свидетелства за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие. Парите изтичат през пръстите.