Преди няколко дни се появи публикация в столичен ежедневник, в която д-р Людмила Емилова изложи тезата, че ежедневната консумация на млечни продукти, като основно бяха визирани мляко и сирене, причиняват поне 2 вида рак – на гърдата при жените и на простатата.

Това се дължало на наличието на синтетичните женски хормони в тези два хранителни продукта, които присъстват ежедневно на трапезата на почти всеки българин.

Публикацията бързо се превърна в една от най-четените, от което следва, че доста хора са повярвали на твърденията на д-р Емилова. Но защо в действителност са абсурдни и не почиват на никаква научна основа.

Като първи аргумент следва да се посочи, че редица проучвания пък твърдят точно обратното за киселото мляко, което също според твърденията д-р Емилова също би трябвало да се явява причинител на горепосочените заболявания.

Българското кисело мляко още през 80-те години сдобива с широка популярност в Далечния Изток и по-специално в Япония.

Макар и японският пазар да е изключително претенциозен, неслучайно там няма нито един офис на американска компания, българското кисело мляко се радва на изключително висока популярност.

Японски учени още през 80-те години установяват колко благотворен ефект има този хранителен продукт има върху здравето.

И не само, че не уврежда организма, а и дори и спомага за изчистване на тежките метали, като по този повод има данни от изследване проведено преди няколко години в Африка, в близост до езерото Виктория, за което е известно, че е замърсено с тежки метали, поради намиращите в близост производства за преработка на тежки метали.

Лабораторно е установено пречистващото действие на киселото мляко с лактобактерии, макар и различни по вид от характерната за нашия регион лактобацилус булгарикус.

Японските изследователи дори твърдят, че една от причините в миналото България да е била едно от държавите с най-много столетници на глава от населението е именно българското кисело мляко, което също задължително се дава и на хората, които работят в замърсяващи производства – на металурзите и за служителите в атомната централа.

Още много има какво да се каже за благотворното въздействие на киселото мляко върху целия организъм, като по този начин аргументите в полза на млечните продукти ще разкрият в още по-голяма степен колко абсурдни са твърденията на доктор Людмила Емилова.

Вторият аргумент, който е с не по-малка важност се състои във факта, че използването на хормони за стимулиране на растежа на животните в Европейския съюз с регламент на европейския парламент и на съвета още от 2005-та година, което означава, че твърденията на популярната у нас като диетоложка са по-скоро преразказ на публикация, писана за американския пазар, където в действителност е допустимо използването на синтетични хормони за ускоряване на растежа на едрия рогат добитък.

В публикацията в популярния столичен ежедневник не се цитираше нито една научна публикация, която би могла да послужи като аргумент, който да обоснове направените от нея твърдения.

Най-вероятно тези твърдения биха могли да се отнесат към продукти, които не се продават на българския пазар – като сиренето тип Пармезан, който, макар и да се среща по витрините на по-големите магазини, не се радва на особена популярност у нас.

И като трети аргумент противен на направените по-горе твърдения следва да се посочи, че млечните продукти съдържат калций във форма, която най-добре се усвоява от организма и именно това е причината да се препоръчват от лекарите за поддържане на доброто състояние на костите и зъбите.