Правилното хранене помага за поддържане на имунитета, за доброто настроение и да не се трупат излишни килограми.

Как трябва да се храним през зимата – по-рядко или по-често в сравнение с летните месеци?

Режимът на хранене през студеното време от годината не се отличава от летния – 4-5 пъти дневно, без да се прекалява. Правилното ежедневно меню помага не са за поддържане на нормално тегло, но дори и за справянето с излишните килограми.

Необходимо е задължително в менюто да присъстват млечнокисели продукти, и разбира се плодове и зеленчуци. Месо е желателно да се консумира не по-често от 2 пъти седмично.

През останалите дни за предпочитане е яденето на риба, сирена, бобови, ядки, яйце, извара.

Като изготвяте зимното си меню, следва да включвате, освен каши, и  супи, включително и зеленчукови, с пилешко, и бобови.

Никаква полза няма от супите с брашно или сметана, това са излишни калории. Храната не трябва да се консумира твърде гореща, тъй като организмът ще трябва да разходва енергия за охлаждането ѝ.

За най-приемлива се смята температурата от 40-50 градуса по Целзий.

Необходимо ли е през студеното време от годината да се пие по-малко вода

Някои диетолози наистина смятат, че когато времето е студено трябва да се пие съвсем малко вода. Но пък други предупреждават за подобни ограничения. Например, студеният въздух, както и горещият през лятото, изсушава кожата, и за да разреши проблема, е необходимо задължително да се пие вода.

Водата е необходима за правилното храносмилане, за работата на кръвоносната система. Въпреки че през зимата се потим по-малко, все пак продължаваме да губим не малко течности – при леден въздух се изпарява при дишането.

Казано на кратко, питейната вода няма с какво да се замени, тъй като поддържа нашия организъм в тонуса, увеличава еластичността на кожата и предотвратява прекомерното изсушаване.

Така че през зимата е за предпочитане да продължим да спазваме питейния си режим. Кафето е по-добре да се ограничи, като се замени с билков чай или с компот от сушени плодове. Преди лягане е добре да се пие топъл слаб чай. И не забравяйте за обикновената вода.

Какво през зимата е по-полезно – плодовете, зеленчуците или зърнените и месото?

Това е най-неправилното поставяне на въпроса. Диетолозите са убедени, че на организма му е необходимо всичко – белтъчини, мазнини и въглехидрати.

На първо място са необходими белтъци – около 100 грама на ден. Това трябва да бъдат не само белтъци от животински произход, като например месо и риба, но и от растителен – пшеница, елда, овесени ядки.

Трябва да се има предвид, че кашите, сред които и овесената, няма да навредят само, ако се употребяват умерено.

Овесената каша все пак е незаменима за нормалното храносмилане, поради тази причина диетолозите препоръчват задължително да се включва в ежедневното меню. Що се отнася до елдата, то тя осигурява на организма микроелементи и витамини. Оризът също е полезен, но най-добре неочистен, тъй като калоричен. През студеното време за предпочитане е да се консумира със зеленчуци и такива гарнитури.

През зимата не може да се мине без витамини. Диетолози твърдят, че е необходимо ежедневно да се употребяват различни плодове и зеленчуци. Не трябва да се прекратява употребата на сурови зеленчуци, като много полезни са салатите от цвекло, моркови и зеле.