Ако вярваме в едно отдавнашно изследване, навикът тайно или не чак толкова да си бъркат в носа имат приблизително 91% от хората, като цяло е много безобиден, но в разгара на пандемията може да се окаже изключително опасен.

Как вирусите попадат в кръвта при бъркане в носа

Известно е, че провокаторите на респираторните инфекции попадат в организма чрез лигавиците на носа, носоглътката и през устата.

Бъркайки си в носа, без да сме си измили ръцете и да сме ги обработили с антисептик, сериозно рискуваме да си вкараме коронавирус директно в лигавицата.

За това разказа в коментар професор от Вашингтонския университет. Освен това кожата вътре в носа е много тънка, и от бъркането, особено с остър маникюр е възможно образуването на миниатюрни порязвания в епитела.

Веднага щом тази бариера бъде нарушена, се отварят капилярите, които могат да станат канал за заразяване с вирусни частици.

Така значително увеличаваме риска от попадането на инфекцията директно в капилярите, обяснява молекулярният вирусолог Седрик Бакли в интервю за американска медия.

По време на пандемията е по-добре да се избавим от вредните навици, свързани с постоянен контакт с лигавиците – да престанем да си гризем ноктите, да си скубем космите в носа, смятат учените.

Каква е опасността от бъркането в носа

Тези навици повишават риска от заразяване не само с циркулиращия сега доминантно коронавирус, но и с други инфекции.

Възможно е те да са симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство, сравнително сериозно психическо разстройство.

Затова не е изключено за справянето с тях да е необходимо посещение на тесни специалисти, например, на психиатър.

Специалистите също обръщат внимание, че навикът да си бъркаме в носа може да е свързан с постоянен дискомфорт или със запушен нос, а не непременно с маниакалното желание да си бъркаме в носа.

В този случай е необходима консултация с отоларинголог. Възможно е проблемът да е с изкривената носна преграда или с възпалителни процеси.

Всички, които се усещат, че често си бъркат в носа или да си гризат ноктите учените препоръчват по-често да носят маска.

Ако желаете да се разделите с навика да си бъркате в носа, то най-добрият начин да направите това е като използвате момента, в който сме принудени постоянно да си покриваме лицето с маска.