Повечето от нас са неразривно свързани с своите телефони или компютри и се страхуваме да не пропуснем важно съобщение от колеги или съдружници. Според ново изследване тези страхове могат да доведат до постоянен стрес.

Учените твърдят, че ако ограничим проверката на електронната поща до 3 пъти дневно, можем значително да подобрим психичното си здраве.

Технологичният напредък доведе до появата на „професионалната“ култура „винаги на линия“, при която хората 24 часа в денонощието са на разположение за работа по телефона и/ или на електронната поща, което значително ограничава необходимото за възстановяване на силите време за отдих.

Психолозите съветват офис служителите и мениджърите на фирми да проверяват цялата електронна кореспонденция едновременно, а не да отговарят на всяко съобщение по отделно и да не използват служебния e-mail вкъщи.

В провеждането на новото изследване на учените от университета на Британска Колумбия, Канада, се включили 124 души.

Приблизително 2/3 от тях били завършили висшето си образование или били студенти, а останалите работили в различни сектори на икономиката – здравеопазване, научни дейности, в областта на финансите, в управлението и в информационните технологии.

Някои от участниците били помолени да ограничат проверката на електронната си поща до 3 пъти седмично. На другите разрешили да проверяват e-mail – ите си, както правели обикновено. След седмица групите разменили местата си.

През целия период на изследването участниците ежедневно били запитвани за това как се чувстват, какво е тяхното психично състояние и в частност колко стресирани се усещат.

В резултат на провежданите запитвания се установило, че участниците се чувствали по-спокойни тогава, когато ограничавали използването на телефоните и компютрите.

Трябва да се припомни в тази връзка, че резултатите от предходни изследвания на немски учени показаха, че проверката на служебната електронна поща у дома оказва сериозно негативно въздействие върху психическото здраве на хората.

Тези, които проверявали служебния e-mail или отговаряли на телефонните обаждания на своя шеф вечер или в почивните дни често се оплаквали от безсъние, главоболие, тревожност и проблеми със стомаха.