От резултатите на проучване върху мишки се установи, че когато те се хранят във време, в което е трябвало да спят,  отслабва тяхната способност за запаметяване по отношение на обекти, които те са видели.

Тази аномалия се наблюдава, дори и когато количеството на съня на гризачите е било еднакво с на мишки, които са се хранели и спели нормално.

Съавторът на проучването Кристофър Колуел, от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, и екипът от учени аклиматизирали мишките към нормален режим на сън, като те започнали да спят през деня. Мишките са нощни животни, затова те нормално са активни нощем и спят през деня.

След това учените разделили мишките на две групи, гризачите от едната група хранели само в частта от денонощието, в което трябвало да спят, тоест през деня. А мишките от другата група били хранени, когато те обикновено са активни, тоест пред нощта.

Гризачите с променен график на хранене били и с изменено време за сън. Но въпреки това те получавали също количество сън, били хранене с една и съща храна и имали еднакво тегло с мишките от втората група, които били с нормален дневен режим.

Впоследствие изследователите тествали способностите за запаметяване на мишките, като провели експеримент те поставили гризачите в кутия с два различни предмета и ги оставили да ги опознаят. Провели същия експеримент и с другата група с нормален режим на хранене.

След известно време учените върнали мишките отново в кутията, в която сложили единия познат предмет /който мишките вече били виждали в предходния експеримент/ и един нов и измерили колко време гризачите прекарали в опознаването на всеки един.

В сравнение с мишките с нормален режим на хранене, при тези с изменения се наблюдавало значително отслабване на паметта.

Животните с изменен дневен, включително на хранене и на сън, прекарали повече време в опознаването на познат обект, което предполага, че мишките не са си спомняли, че го виждали преди.

Във втория експеримент, учените адаптирали двете групи мишки да чувстват страх, когато са на определено място. По-късно те пускали отново гризачите на това място, за да наблюдават дали те показват признаци на страх.

Мишките с изменения режим почти не се страхували, когато били на мястото, на което били адаптирани да се страхуват.

Това предполага, че неправилният режим на хранене и на сън засяга паметта на животните, дори и по отношение на страха.

Авторите на проучването установили, че мишките, които се хранят, когато би трябвало да спят, усвояват информация по-бавно в сравнение с мишките, които се хранели нормално.

Проучването е било представено на годишната среща на Научната общност за невронаука във Вашингтон, САЩ.