Експерти от Университетския колеж на Лондон във Великобритания установили защо у хората в зряла възраст възниква чувство за носталгия по време, когато те са били юноши.

На всеки възрастен човек му е познато чувството на носталгия. Но най-често всичко това е свързано със събитията, случили се с нас в тийнейджърска възраст. Главният мозък е склонен да пресъздава ето период от живота по-ярко, отколкото в детството.

Британските специалисти установили, че в юношеска възраст мозъкът се отличава с висока чувствителност, затова на него му е много по-лесно да събира и съхранява информация, получена от външния свят.

Поради тази причина това, че болшинството от възрастните хора от време на време с носталгия да си спомнят книгите, прочетени в юношеска възраст, филмите, гледани през този период и музикалните композиции, които са слушали в училищните дискотеки, няма нищо изненадващо.

Учените твърдят, че такова отношение към юношеския период не е свързано с това, че това е най-вълнуващото и приятно време от живота на човека.
Силата на спомените британските изследователи обясняват с чувствителността на мозъка на юношата и неговата способност да усвоява нова информация.

Юношеския мозък добре „абсорбира“ спомените, поради което човек се сблъсква с редица проблеми. Например избавянето от спомените за плашещите и неприятните събития на подрастващия в състояние на стрес, е по-трудно, отколкото на възрастния човек.

В експеримента на учените взели участие хора на възраст на 35 и повече години. Доброволците по молба на изследователите могли ясно да си спомнят за събитията, които са се случили с тях от 10 до 30 години.

Същевременно авторите на проучването забелязали, че на участниците в него им било изключително трудно да пресъздадат това, което са преживели до 10 и след 30-годишна възраст. Специалистите твърдят, че най-ярки се оказали спомените за юношеския период от живота.

Следва да припомним, че по-рано учените от Университета Ню Хемпшир в САЩ, анкетирайки хора на възраст от 59 до 92 години, доказали, че след 26-тата година в живота на човека се случват не толкова запомнящи се събития.

Експертите свързват тенденцията с това, че до тази възраст хората преживяват множество повратни събития в живота си за първи път – завършване на образование, първият полов контакт, понякога и раждането на първото дете се случва през този период от живота.

Това е и причината първите пъти да са най-запомнящи се.

Малко рано през тази година беше доказано как майката влияе на решенията, които взема нейното дете в период на пубертета.

В новия експеримент, насочен към изучаване на природата на риска, взели участие 14-годишни юноши и техните майки. Учените доказали, че мозъкът на юношата се отказва от риска в присъствието на неговата майка.

Учените поставили на участниците в изследването в кола симулатор, за да проследят активността на главния мозък на юношите. Задачата на доброволците била обиколка по трасе.

Те трябва да я изпълнят сами, а на втория етап към тях се присъединявала и майка им, която сядала до тях.

Резултатите показали, че юношите вземали рисковани решения, ако не били придружавани от тяхната майка, в 55% от случаите.

В този момент у тях се повишавала активността на тези зони от мозъка, които били свързани с възнаграждението.
Но ситуацията се променяла кардинално, ако около участниците в изследването стояли техните майки.