В предишната статия описахме как хормоните променят тялото и функциите му през 20-те и 30-те години на нашия живот. Днес ще разберем какво се случва с тялото през 40-те, 50-те и 60-те години. Информацията ще ви помогне да подобрите здравето си, както и да се избавите от неприятните симптоми, съпътстващи ви във всяка възраст. Остаряването може да бъде „красиво“ стига да разбираме нуждите на тялото си и да се грижим за него по най-добрия начин. Съветите на д-р Мерилин Гленвил, диетолог и специалист по женското здраве ще ви помогнат да преминете през тези проблеми без това да навреди на самочувствието ви или да доведе до усложнения.

Какво трябва да очакваме, когато навършим 40 години?

Нередовни периоди на менструалния цикъл

Много жени изпитват симптоми на перименопаузата без дори да го осъзнават.

„Някои жени забелязват по-продължителни разстояния между месечните си периоди, докато други ги получават на всеки 21 дни, което е напълно нормално. Причината за това състояние е промяната в нивата на хормоните преди менопаузата“, обяснява д-р Гленвил.

Решение: За да регулирате менструалния си цикъл се консултирайте с гинеколог, който ще ви предпише добавки или ще ви назначи хранителен план, който да попълни нуждите на организма ви.

Проблеми със съня

„Някои жени преживяват нощно изпотяване, понеже тялото се подготвя за менопаузата. Това е напълно нормално, но трудно може да се открие решение на този проблем“, казва д-р Гленвил.

Решение: Ако изпитвате нощни изпотявания се консултирайте с лекар, той ще ви препоръча някои билкови добавки, които ще подобрят състоянието ви. Билката градински чай също може да помогне да облекчите симптомите му.

Понижаване на нивата на естроген

През 40-те години яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген и това е причината да се увеличи броя на мастните клетки. През този период дори жените, които не са имали проблем с килограмите започват да наблюдават струпване на мазнини в областта на корема,“ казва д-р Гленвил.

Решение: „Консумирайте по-малко мазни храни и правете повече физически упражнения, за да компенсирате“, съветва д-р Гленвил.

Какво трябва да очакваме, когато навършим 50 години?

Суха кожа

„Когато нивата на естроген в тялото започнат да се понижават кожата започва да губи еластичността си“, обяснява д-р Гленвил.

Решение: Консумирайте различни видове храни, чрез които може да си набавите необходимите за тялото антиоксиданти. Консумирайте повече мазна риба, ленено семе, орехи, плодове и зеленчуци.

Изтъняване на косата

Въпреки че нивата на тестостерон в тялото се увеличават и започват да доминират над естрогена се наблюдава косопад. През този период може да загубите голяма част от косата си, в някои случаи да забележите, че е по-суха или чуплива.

Решение: Най-доброто решение на проблема е да се увеличат нивата на антиоксидантите в диетата като се добави цвекло, бобови растения, броколи, моркови и грах.

Краткосрочна загуба на памет

„Естрогенът може да повлияе на когнитивната функция. При много от моите пациенти се наблюдава краткосрочна загуба на паметта“, казва д-р Гленвил.

Решение: Тук важи принципа на старата поговорка: „Използваш или губиш“ и това се оказва напълно вярно, ако не тренирате мозъка, като запаметявате ежедневно нова информация. Важна добавка е омега 3 мастни киселини.

Какво трябва да очакваме, когато надхвърлим 60-те години?

Изтъняване на костите

С промяната на хормоналните нива се увеличава риска от остеопороза. Естрогенът играе роля на противовъзпалително средство, затова когато нивата му се понижат сме предразположени към болки в ставите и артрит.

Решение: Най-ефективния начин да се справим с проблема е, като добавим калций в диетата си. През този период трябва да помислим как може да си набавим витамин D.

Дискомфорт по време на секс

Когато правите секс вагиналната сухота, поради липса на естроген може да се окаже пречка и причина за болка и дискомфорт.

Решение: Обмислете използването на лубрикант. Ако проблемът се дължи на ниско либидо добавете повече храни, богати на цинк в диетата си.

Повишаване на теглото

С напредване на възрастта започваме да губим повече мускулна маса, в резултат на това се наблюдава спад в нивата на хормоните. „През този период се изменя съотношението на мускулната маса, което прави поддържането на нормално телосложение още по-трудно,“ казва д-р Гленвил.

Решение: „ В тази възраст не се препоръчва тежко физическо натоварване, може да правите бавни разходки или да извършвате дейности като градинарство, ако това ви кара да се чувствате добре.“