Книгите по психологическа помощ са много популярни сред хората, които преживяват стрес и депресия. Но учените призовават да не се доверяваме на ръководствата по личностно развитие.

Сътрудници на университета на Монреал съветват да преминаваме покрай рафтовете с книгите от категорията „помогни си сам“. Многобройните препоръки на психолозите не помагат на човек да се ориентира в проблемите, с които се сблъсква в реалния живот.

До това заключение учените достигнали, изследвайки ефективността на подобни четива. Те също така установили, че хората, предпочитащи такава литература, по-често от повишена чувствителност към стреса и към негативните проявления на депресиите.

Според резултатите от неотдавнашно проучване, у купувачите на определен тип книги за психологическа помощ нивото на стресовия хормон кортизол е значително се повишава всеки път, когато попадат в стресова ситуация.

Някои от потребителите на другата категория книги за личностно развитие, дори страдали от депресии. В проучването взели участие 30 доброволци. Половината от запитаните от време на време четели книги от типа „помогни си сам“.

Ръководителите на експеримента се интересували от такива важни показатели, като реакция на организма на стресови ситуации – по ниво на концентрация на хормона на стреса в слюнката на доброволците, откритост на личността, способност за контрол на себе си, състрадателност, емоционална устойчивост, самооценка, симптоми на депресия, готовност да се установи контакт с околните хора.

Доброволците били разпределени в 2 групи. Участниците от 1-вата група най-често купували книги, основната тема на които било решение на различни проблеми, а доброволците, съставляващи втората група, търсели с такава литература възможности за личностно развитие.

Оказало се, че симптомите на депресията били най-силно изразени у хората от първата група. Въпреки това участниците от втората група по-остро реагирали на стресовите ситуации.

Но тази литература не оказвала осезаемо влияние върху психическото състояние на доброволците.

Неотдавна специалистите от Университета на Бредфорд установили, че депресията става по-тежка след 65-годишна възраст.

След като анализирали данни за 2000 доброволци в напреднала възраст, те установили, че жените с напредването на възрастта по-често се оплаквали от депресия, както и мъжете.

Но представителките на нежния пол, страдащи от психически проблеми, в началото на проучването също усещали влиянието на депресията. При мъжете процесът бил различен – при тях проявлението на симптомите нараствало с по-голяма скорост.

За сметка на това пък има данни, че психични отклонения могат да се лекуват и дори напълно да се излекуват с помощта на психиката. Изследването, в което участвали 109 доброволци, показва, че йогата помага за справянето с промените в настроението и за нормализиране на нивата на активността.

И по-конкретно йогата може да подобри състоянието на хората с биполярно разстройство, познато още и с названието маниакално-депресивна психоза, както знаем, у човек се наблюдават резки промени в настроението и изменения на нивото на активността.

И хората с такава диагноза трудно могат да изпълняват ежедневните дейности. Но според учените заниманията с йога могат да подобрят ситуацията.

В рамките на изследването доброволците се занимавали с йога около 6 години, като посещавали занятия 2 пъти седмично, и 3-пъти седмично изпълнявали необходимите упражнения у дома.

Болшинството от участниците си признавали, че усещат върху себе си, а 2/3 от доброволците твърдели, че йогата помагала за справянето със симптомите на заболяването.

Оказало се, че йога способства за понижаване на тревожността, подобряване на когнитивния статус.