Обемът на талията е най-важният здравен показател. Затлъстяването в областта на корема днес се смята от лекарите за най-опасно от всички разновидности на метаболитния синдром.

Това състояние пряко влияе на здравословното състояние и на продължителността на човека. За да разберете дали теглото ви, представлява опасност за здравето ви, то е достатъчно да се въоръжите с шивашки метър.

Колкото повече наднормени килограми, толкова по-широк „букет“ от заболявания

Отдавна отминаха времената, когато човек е бил принуден ежедневно да се занимава с тежка физическа работа, за да се сдобие с препитание, при това то било оскъдно и еднообразно.

Днес вече сме забравили, че сочното парченце свинско е необходимо в прекия смисъл на думата да се изработи, тоест да се разходи за него толкова енергия, колкото ще си набавим от него, като същото се отнася за всяка друга калорична храна.

Но проблемът със затлъстяването е характерен не само за развитите западни държави, но и за много страни от третия свят, включително и в нашата, в която макар и доходите да са най-ниските в Европейския съюз – проблемът с наднорменото тегло съществува и то особено сред детското население.

С наднормено тегло са ¼ от жителите на планетата

Според изчисления на Световната здравна организация, която вече няколко десетилетия провежда кампания срещу затлъстяването, всеки четвърти жител на планетата е с наднормено тегло.

От този гигантски отряд 312 милиона страдат от затлъстяване – хронично рецидивиращо заболяване, изискващо продължително практически пожизнено лечение.

Обидните названия като дебелак твърде много усложняват животът на пълните хора, предизвиквайки силен комплекс за непълноценност и свързаните с него депресивни състояния.

Как да се пресметне индексът на телесната маса?

Изчисляването на индекса на телесната маса е лесно. Но мастните отлагания сами по себе си не са толкова опасни, колкото заболяванията, които те повличат след себе си, със сигурност те са известни на всички вас и поради тази причина не смятаме за нужно да се посочват отново.

Но и това не е всичко

С всяка изминала година учените получават нови сведения, отнасящи се за последствията от затлъстяването.

Така към ден днешен е доказано, че с тях в по-голяма или по-малка степен са свързани заболявания на жлъчния мехур, ставите, сънната апнея, понижаване на мъжката полова функция, а също и болестта на Алцхаймер.

Но най-опасният тип затлъстяване е когато фигурата придобива формата на ябълка.

А по-добра за здравето е фигурата от типа на крушата.

Именно отлагането на мазнини в областта на корема е най-опасният тип затлъстяване, който пряко заплашва здравето и се нарича абдоминално или андроидно и мастната тъкан при него се разпределя в областта на корема и горната част на седалището, което прави фигурата подобна на ябълката.

И то е характерно най-много за мъжете, а при жените обикновено се появява през менопаузата, когато намалява секрецията на полови хормони. Именно при този тип затлъстяване най-често се развива захарен диабет, артериална хипертония, инфаркти, инсулти.

Това се дължи на факта, че при затлъстяване от типа ябълка преобладават не подкожни, а така наречените висцерални мазнини, тоест вътрешни, които запълват пространството между вътрешните органи.

При това тази мастна тъкан не стои като мъртъв това в областта на корема, а е важен орган на ендокринната система, който активно се намесва във всички метаболитни процеси, а също и съществено влияе на хормоналния фон.