Болшинството от съвременните мъже предполагат, че опасен може да бъде само твърдият алкохол – ракия, водка, уиски, а бирата според тях е напълно безопасен и полезен продукт, който не се отразява по никакъв негативен начин върху здравословното състояние.

Бързаме да ви разочароваме – това изобщо не е така, а е по-скоро опасно заблуждение. Именно в бирата днес се съдържат множество изключително вредни и агресивни по отношение на мъжкия организъм вещества, които пагубно влияят на общото здравословно състояние на мъжете.

Днес е доказано, че бирата е с двоен отрицателен ефект, ако говорим за мъжете.

На първо място, когато мъжът употребява бира, в неговия организъм започва да се потиска пълноценното образуване на мъжкия полов хормон тестостерон.

А на второ, непосредствено в самата бира се съдържат така наречените фитоестрогени, които се смятат за някакъв аналог на естрогените или женските полови хормони.

В крайна сметка се получава, че при мъжете, употребяващи бира образуването на правилните мъжки хормони съществено се потиска, а пък синтезът на нехарактерни за организма на мъжете женски полови хормони съществено се увеличава.

Ето по този начин, бирата бавно, но сигурно нанася на мъжете двоен удар естествено по тяхната ендокринна система.

Логично е, че след подобни изменения, протичащи в ендокринната система на употребяващите бира мъже, започват да протичат и определени външни изменения.

Обикновено при пиещите бира млади мъже започват реални проблеми с пълноценността на метаболизма, вследствие на което активно се отлагат мазнини.

В резултат на това намалява обема на мъжката мускулна маса и съответно силата, такива мъже започват много да наподобяват на жени както външно, така и вътрешно.

Покрай това употребата на бира изключително негативно се отразява на мъжката потенция, а в отделни случаи употребата на напитката е причина и за развитие на пълна импотентност.

Важно е да се разбере, че ако мъжът употребява макар и литър бира на денонощие, той не следва да разчита нито на добро здраве, нито на достатъчно ниво на тестостерон в организма.

Учените са доказали, че колкото повече тестостерон има в организма на мъжа, толкова по-добре той живее.

Естествено всичко гореизброено не означава, че мъжете бързо и спешно трябва да се откажат спешно и напълно от употребата на бира.

В действителност все пак те могат да употребяват бира, но само ако умеят да съблюдават определена мярка и да не пият по много и всеки ден.

Ако вярваме на проведените от съвременните шотландски учени изследвания, то можем да твърдим, че умерените дози или вино – не повече от 2.5 литра седмично практически не оказват никакво негативно влияние върху здравето на младите мъже.

Но групата мъже, които употребявали по 5 или 7 литра бира седмично, са били изложени на двойно по-голям риск от развитие на инсулт.
Именно поради тази причина е напълно логично да се стараем да не злоупотребяваме с бира.

Тъй като в противен случай реалните негативни последствия от такова поведение няма да ни оставят да чакаме дълго време.

Разбира се следва да упоменем, че мъжете, злоупотребяващи с всякакъв вид алкохол – включително и тези прекаляващи с бирата, се смятат на изложени на значително по-голям риск от развитие на злокачествени заболявания преимуществено на стомаха, но и на цялата храносмилателна система.