Много от нас в стремежа си да отслабнат, прибягват до всякакви диети, хранителни режими и програми, намерени след дълго търсене в Интернет, в някоя книга за бързо и лесно отслабване или препоръчани от приятелка, отслабнала с цели 20 килограма.

За жалост, обаче, често се случва така, че както и да спазваме избраната диета, че въпреки че се придържаме към нея възможно най-точно, не само че не успяваме да свалим всички искани излишни килограми, но и не постигаме почти никакъв ефект.

Това, със сигурност, би ни обезсърчило и би ни накарало да почувстваме, че няма смисъл да се лишаваме от любимите ни неща, след като така и така няма ефект от тези наши усилия. И със сигурност би ни помогнало да запазим теглото си същото, ако не и леко покачено, благодарение на широко разпространения, така наречен, йо-йо ефект.

Защо приятелката ни отслабна с тази диета, а ние не можем? Защо онзи човек там, който я е измислил, писал или каквото и да било, е убеден, че ще ни помогне, а тя не ни?

Кой е факторът, който изпускаме?

Нивото на кръвната захар е едно от най-важните неща, които трябва да бъдат следени по време на диета, но в същото време нещо, което бива пренебрегвано често от много хора, захванали се с поредния хранителен режим, обещаващ им уникални, бързи и лесно постигнати резултати.

Често, диетуващите внимават за количеството калории, което поемат, за хранителните нутриенти, за това колко белтъчини къде се съдържат, как се обработват и т.н., но пропускат този така значим фактор.

Според научно изследване, проведено от учените от институт Вейцмана, намиращ се в Израел, при различните хора, различни храни покачват нивото на кръвната захар.

Това, което проучването показва е, че не всеки от нас реагира по един и същи начин, в това отношение, при прием на абсолютно еднаква храна.

Как се провежда изследването?

В него участват около 800 души, чиито нива на кръвна захар, са били наблюдавани в продължение на една седмица. Професор Ерън Съгел, който заедно с доктор Ерън Елинав, е бил начело на експеримента, споделя, че са избрали да наблюдават точно този фактор, защото именно той е причината за появата и развитието на диабет, евентуалното затлъстяване и проблемите с теглото, с които много от нас се борят ежедневно.

С това си проучване, Съгел се стреми да докаже, че универсалните диети не винаги помагат и успява – едно и също количество от една и съща храна подействало по страшно различен начин на всеки един от участниците в експеримента.

Голяма част от хората, погълнали стандартно ястие, богато на глюкоза, изпитали бързо покачване на кръвната захар, но много други не. Напротив, те станали жертва на този ефект, след като приели не глюкозата, ами тестени неща, от бяло брашно, които пък не предизвикали почти никакъв ефект върху нивата на кръвната захар на първата група хора.

Според изследването, така наречения микробиом, по-известен като малките организми в чревната ни флора, също играел голяма роля в цялата тази история.

Какъв е извода?

Не очаквайте всяка диета, за която чуете, да проработи за вас, защото няма. Трябва да наблюдавате индивидуално нивата на кръвната си захар, за да разберете какво е подходящо за вас, когато искате да свалите килограми или просто да експериментирате и да видите как реагира тялото ви в различните ситуации, какво ви се отразява добре и какво зле и сами да си направите изводите как трябва да се храните, според целите си.