Хормоналните изменения, колебанията на теглото, проблеми с кожата – какво само не се случва с юношите в период на полово съзряване. У родителите възникват множество въпроси, на които ние ще се опитаме да отговорим с настоящата статия.

Защо са толкова избухливи и емоционални?

Активният растеж и колебанията на нивата на хормоните в кръвта понякога превръщат тийнейджърите в напълно неуправляеми грубияни.

Всъщност да повлияят на своето поведение, те могат само отчасти, затова възрастните трябва да възприемат позиция на изчакване, в противен случай детето лесно може да бъде доведено до състояние на биполярно разстройство или депресия.

Какво да се прави с младежките пъпки?

Един от най-разпространените здравословни проблеми на тийнейджърите – това са пъпките, които не са само по лицето, но и по гърба и и по корема. Акнето е причина не само за физическо – пъпките се възпаляват и най-малкото болят, но и за морално неудовлетворение. Именно поради тази причина повечето юноши и техните родители се питат, как да се отърват от тях.

За съжаление, това не е просто – необходимо е полагането на комплексни усилия – промени в хранителния режим, почистване на лицето и козметични процедури, използване на правилни средства по грижа за кожата.

На младите девойки при изразено акне често се назначават орални противозачатъчни. След нормализацията на хормоналния фон състоянието на кожата значително се подобрява.

Защо от тях се носи толкова лоша миризма?

Потните жлези в периода на пубертета започват активно да отделят пот. Тъй като кожата не е стерилна, бактериите при създаването на подходящи условия – висока влажност, започват активно да се размножават, което е и причината за неприятна миризма.

За справянето с проблема помага редовната хигиена, а също и използването на дезодоранти.

Защо на тийнейджърите често ги боли сърцето?

Това е обусловено от факта, че в периода на пубертета масата на сърдечния мускул се увеличава с 2 пъти, а обемът с 2.4. Това създава повишено натоварване и може да доведе до дискомфорт и дори до болезнени усещания, особено по време на спорт.

Но това не означава, че е необходимо юношата да се отказва от физическа активност – най-важното е да се обсъди с лекар допустимата физическа активност.

Защо тийнейджърите могат и да загубят съзнание?

Причините за честото прилошаване най-често са сърдечните кризи. Изведнъж детето внезапно пребледнява, облива се в пот и дори може да се стигне до загуба на съзнание. Някои тийнейджъри се оплакват от неприятни усещания в корема или в областта на сърцето, гадене и световъртеж.

Това е обусловено от неустойчиви регулации на механизмите на ендокринната и нервната система.

С възрастта реакциите на кръвоносните съдове се нормализират, в такава ситуация можете да помогнете на детето, като направите всичко възможно, за да му осигурите психологически комфорт, като например използвате всеки повод да го хвалите за постигнатите от него успехи в училище, не се опитвайте да му въздействате емоционално или пък още по-малко да ги насилвате да прави нещо, което не желае.

Някои родителите предпочитат да се налагат, що се отнася до избора на бъдеща професия от тийнейджъра, а това допълнително може да влоши отношенията между него и родителите, и дори напълно да спре да разговаря с тях.

Подобна стигма е опасна, тъй като тийнейджърът остава сам и така уязвим на различни неблагоприятни психически въздействия.