Добрата новина е, че възникването на вируса може да се предотврати с помощта на ваксинации.

До неотдавна се смяташе, че в рисковата категория на застрашените от рак на гърлото са заклетите пушачи и любителите на питиетата.

Това беше и причината, когато подобно онкологично заболяване беше открито на Майкъл Дъглас, и той обяви, че причината за заболяването му е оралния секс, повечето хора сметнаха това негово твърдение за продукт на богатата му фантазия.

До скоро беше известно, че някои щамове човешки папиломен вирус и особено и особено ЧПВ-16, са способни да предизвикат рак на половите органи, а също тумори на главата и на шията – тумори на кожата на лицето на челюстите, на устните, на слюнчените жлези, на лигавиците на устната кухина, на езика, на глътката, на шийния отдел на хранопровода, тумори на ларинкса, на носната кухина и на синусите, но не беше известно колко значително се повишава риска при редовно практикуване на орален секс.

Новото откритие било направено въз основа на резултатите от изследването на почти 97 хиляди души, които имали следи от ЧПВ-16 в устата.

Когато били проведени първични изследвания сред доброволците, признаци на рак не били установени, но след 4 години, когато било направено още едно, контролно изследване, учените установили 132 случая на заболяване от рак на гърлото.

Изследванията показали, че хората с наличие на ЧПВ-16 в устата вероятността от развитие на рак на устната кухина била с 22 пъти по-висока в сравнение с тези, които нямали следи от вируса.

Но има и добра новина, че възникването на вирусната инфекция може да се предотврати с помощта на ваксинация, а провеждането на теста за заболяването е с помощта на специално средство за жабурене на устата.

Съществуват няколко ваксини – „Церварикс“ и „Гардасил“, които предотвратяват възникването на инфекция с най-опасните щамове ЧПВ. Най-ефективни са те за деца от 11 до 13 години.

Следва да се припомни, че през 2013-та година актьорът Майкъл Дъглас обяви, че причината за рака на гърлото, който му откриха лекарите, е бил именно ракът на гърлото.

Преди това се смяташе, че основната причина за заболяването на актьора са неговите вредни навици. Актьорът пушел много цигари и употребявал алкохол, поради което дори влязъл в клиника за лечение на зависими в началото на 90-те години.

Но се оказва, че причината е съвсем друга.

Когато журналистите от известна английска медия попитали актьора, съжалява ли, че е загубил толкова много години в пиене и пушене.

Дъглас отговорил, че не съжалява и не би искал да изпада в подробности, но причината за заболяването му е кунилигусът, тоест оралният секс.

Диагнозата на Дъглас била поставена, когато специалистите забелязали твърдо образувание с размер на орех в неговия език. След това му предстояло няколко месеца мъчително лечение.

Впоследствие се наложило да премине през химио- и лъчетерапия. Актьорът отслабнал с няколко килограма, а лицето му се отпуснало и се състарило.

Макар и в конкретния случай с актьора причината за опасното заболяване да не е напълно ясна, тъй като, както и по-горе бе посочено, той е прекалявал и то много дълго време с цигарите и алкохола и то значително повече, отколкото би могло да се приеме за нормално, но все пак е добре да се замислим следващият път, когато се отдаваме на орални ласки.