Все повече и повече хора стават жертва на ресторантите за бързо хранене и нездравословния начин на живот, който водят. Заседналото ежедневие, липсата на качествена и пълноценна храна менюто им, стресът, на който са подложени и така широко разпространения мързел са само една малка част от факторите, виновни за излишните килограми, но също така и най-важната.

Американците са начело на класацията на брой хора, имащи проблеми с килограмите. Според проведено скорошно проучване, повече от 2/3 от жителите на САЩ са с наднормено тегло, което е изключително притеснителна цифра.

Изследователи от Ню-Йоркския университет Стони Брук наскоро правят друго проучвание, което пък разкрива, че съществува връзка между физическата болка и излишните килограми. Оказва се, че колкото с по-висока степен на затлъстяване сте, толкова повече болка изпитвате вследствие не само на заболявания, но на самите излишни килограми.

Какво открива проучването?

От 2008 до 2010 се е провеждала здравна анкета, в която взели участие повече от 1 милион американски жители. Тя включвала 3 въпроса: „Колко сте високи?“, „Колко тежите?“ и „Вчера болеше ли ви нещо?“.

След като отговорите са анализирани, резултати показват, че около 63 процента от участниците са с наднормено тегло.

Отговорите на тези участници говорят, че тяхната група изпитва с 20 процента по-голяма болка от направилите анкетите, които нямат проблеми с килограмите.

Най-тежката група хора обаче, се оказало, че изпитва с цели 254 процента повече болка от нормалната група, което е страшно много.

Как наднорменото тегло ви прави по-склонни към изпитването на физическа болка?

Според Джон Бродерик, който е главен инициатор на проучването, самото затлъстяване причинява допълнтелна болка на засегнатите и той няма в предвид само и единствено, това че те трябва да се справят с излишните килограми всекидневно.

А това наистина си е трудно – по-тежките от нас редовно се затрудняват при някакви нормални дейности от сорта на изкачването на стълби, повечето ходене пеш, ходенето на високи токчета и подобни неща от ежедневието, а тичането след градския транспорт се оказва често пъти невъзможно за преминаване предизвикателство.

Но Джон Бродерик смята, че затлъстяването не причинява само тези неприятни ефекти върху човешкото тяло – според него по-високата степен на изпитването на болка зависи от няколко неща, свързани с излишното тегло.

Високият процент телесни мазнини води до сложни физиологически процеси в организма ни, а те от своя страна – до повече болка и хронично възпаление, коесто се проявява в бавно, но постепенно и сигурно разрушаване на имунната система.

Слабата имунна система е предпоставка за развитието на хиляди заболявания, затова и е научно доказано, че по-дебелите от нас са по-склонни към лягане на легло при разни грипни епидемии и други.

Това прави хроничното възпаление изключително опасно за здравето ни и в по-тежи случаи, дори смъртоносно.

Освен негативното влияние на високия процент телесни мазнини в тялото ни, друго което оказва доста голям, често пренебрегван ефект е депресията.

Тя е характерна за много от хората с наднормено тегло, които са всекидневно излагани на подигравките на суровото жестоко общество и са изпълнени с омраза към тялото си.

Проведени са проучвания, които доказват, че психическата и физическата болка са взаимно свързани – психическата наистина може да причини физическа.

Как да се предпазим?

Отговорът е един: със здравословен начин на живот, който включва редовни тренировки, здравословно хранене и щастие. Друг начин няма, няма и да има. За да бъде тялото ни здраво, трябва и отвътре да сме здрави.