Много от нас ежедневно оставят обяда си в хладилника „за после“, ако нямат време да го хапнат или им е прекалено много. Така си запазват яденето за по-късно, когато огладнеят или за евентуална вечеря.

След като мръзне в хладилника известно време и му дойде времето, то бива изваждано и затопляно, след което видимо променя вкусовите си качества, но все пак в повечето случаи става за ядене. В повечето обаче.

Независимо дали става въпрос за микровълнова или просто да затоплите останалата храна на котлона, има някои продукти и ястия, които никога не бива да бъдат претопляни.

1. Печено пиле

Поради високото си съдържание на белтъчини, пилето може да причини проблеми с храносмилането, ако решите да го претоплите след ден-два, които то е прекарало в хладилника.

Има високо потенциален риск тези проблеми да доведат до страшни стомашни болки, особено ако пилето си е било старо по принцип.

Вместо да го затопляте, намерете мястото му в някое студено ястие, като сандвич например.

Или пък ако толкова искате да го консумирате топло го комбинирайте с някое друго горещо ястие, току-що извадено от фурната – сложете го в чинията си с варено зеле, така че врялото зеле да го покрие и да го затопли. Не е най-добрата опция, но пак е нещо.

2. „Зелените“ храни

В това число влизат повечето неща от сорта на спанак, коприва и т.н. Тъй като много от „зелените“ храни са, за жалост, богати на нитрати, тези нитрати при претопляне може да се превърнат в нитрити и други карциногени.

Това са химични съединения, които са изключително опасни за здравето.

След като взаимодействат с хемоглобина, те го превръщат в така наречения метхемоглобин. Той не може да пренася кислорода и вследствие на това се появяват всякакви заболявания.

Недостигът на кислород в клетките може да предизвика посиняване на кожата, стомашни проблеми, нарушения в метаболизма и какво ли още не.

3. Яйца

Варени, бъркани, на очи, каквито и да са – не бива да бъдат претопляни! Също като пилето, те са богати на белтъчини, но могат да предизвикат още по-сериозни стомашни проблеми.

4. Високо мазнинни храни

Тук се включват всякакви готвени храни с високо съдържание на мазнини – авокадо, орехи, фъстъци и т.н. Макар че не много хора консумират тези видове храни в такъв вариант, още се намират такива, които да не ги харесват в суровия им вид и да ги обработват по всякакви начини, в което само по себе си няма лошо, но когато ги обработват за втори път, вече става лошо.

Подобни храни имат много ниски точки на задимяване – с други думи на мазнината не й трябва уникално висока температура за да започне да гори и да отделя опасни вещества.

Поради тази причина, след като веднъж претоплите храните, за които става въпрос, е възможно те да гранасят и да станат негодни за ядене.

5. Картофи

Картофите, стига да не са пържени, съдържат уникално полезни вещества в себе си.

Ако не ги консумирате веднага обаче, те губят тези вещества и се превръщат в абсолютно ненужна храна за организма, която не само че няма да ви осигури пълноценно засищане, ами и може да преизвика хранително отравяне, ако е престояла прекалено дълго.

Стомашните проблеми са още по-вероятни, ако са били и пържени.

Това е причината, поради която много от дюнерите, в чийто състав има стари пържени картофи, предизвикват хранително отравяне.