Малките деца са много любознателни и активно изучават света около тях, особено собствения си дом.

Но в случай на нарушаване на правилата за безопасност тази любознателност може да се превърне в много голям проблем, особено ако у дома използваме не класическия прах за пране, а появилите се в последните години капсули за пералня машина.

До това заключение всъщност достигат авторите на ново изследване, проведено от учени от Националната детска болница в Кълъмбъс, щата Охайо, САЩ.

Те смятат, че течният перилен концентрат на капсули е много по-опасен от гледна точка на риска от отравяне на малките деца в сравнение с обикновения прах.

Екипът учени, начело с д-р Гари Смит, публикували резултатите от проведеното от тях проучване в списание „Pediatrics“.

От момента на появата на перилните капсули в супермаркетите в САЩ през 2010 г., те задминаха по продажби класическия прах за пране. Основната причина за това е удобната му форма.

Въпреки това според съавторът на изследването , Dr. Marcel J. Casavant, сериозно безпокойство у медицинските специалисти предизвиква прекалената привлекателност на тези „торбички с ярки цветове“ за малките деца.

Капсулите с перилен препарат са с неголеми размери, ярък цвят и могат да наподобяват на малките деца бонбони или сок.

За да си „набави“ едно дете голяма доза от токсичното перилно вещество може да са достатъчни няколко секунди: то може да грабне една капсула, да я сложи в устата и да погълне нейното съдържание.

А съставът на капсулите е изключително токсичен. Веществото може да предизвика не само отравяне, ако бъде погълнато, но и химически изгаряния на очите и устата.

Авторите на изследването решили да проверят своите опасения и да анализират статистиката за честотата на отравяне на малки деца с перилни капсули.

Те използвали информацията от националната база данни за отравянията на САЩ за 2012-2013 г. и проучили всички документирани случаи на отравяне с битова химия на деца под 6-годишна възраст.

Учените установили, че за период от 1 година токсикологичните центрове на САЩ получили 17230 обаждания, свързани с отравяне на деца с капсули за автоматични перални машини, което се равнява на 1 случай на отравяне на час. От регистрираните случаи 769 деца били хоспитализирани, а едно е починало.

Пероралният прием на капсулите бил най-честият начин на отравяне, като представлявал 79.4 % от случаите. Най-често поглъщали такива капсули деца на възраст между 1 и 2 години.

Анализирайки симптомите на отравянията, авторите установили, че 48% от децата повърнали, 13% били със силна задушаваща кашлица, при 11% са документирани силни болки и раздразнение на очите, 7% внезапно станали апатични и сънливи и 7% развили химически конюктивит.

В 904 от случаите на отравяне, детето е имало пряк достъп до мястото за съхранение на капсулите. В 382 от тези случаи, перилните капсули били съхранявани на място, видимо ежедневно за детето.

В 97 от случаите опаковката с капсули била сложена на недостъпно за детето място, но в деня на отравянето тя била случайно оставена в близост до детето, тъй като възрастните са забравили да я приберат.

И в 54 от случаите детето успяло да се добере до мястото за съхранение, за което родители смятали, че е недостъпно за него.