Нещата са се променили много през последните 30 години, когато става дума за депресията. През 1980 и дори 1990 г. хората все още смятаха това състояние за морална слабост или дори лудост.

Днес повечето хора не само познават поне един човек, който открито се е борил с депресията, но и могат да изредят поне пет симтома за депресивно състояние.

Тези промени са крачка към нещо по-добро, което отразява по-голяма отвореност към лечението на психичното здраве. Повишената информираност за депресията и нейните симптоми показва, че хората вече са по-склонни да търсят помощ и лечение, вместо да замитат проблема под килима.

Реално обаче колко знаем за депресията - едно невероятно сложно състояние, което има химична, емоционална и ментална страна, плюс компонентите на околната среда? Как да сме сигурни, че можем да разпознаем признаците на депресията?

Тя не е вид универсално състояние. Макар повечето от нас да проявяват по-голяма информираност и разбиране към депресията, отколкото в миналото, тя все още лесно може да бъде пропусната.

Въпреки че има типични симптоми, депресията може да изглежда съвсем различно при отделните хора.
В действителност, има много начини тя да се прояви далеч извън познатите симптоми като плач, загуба на интерес, липса на енергия.

Опознаването на по-малко известни признаци на депресия може да подобри готовността ви да я признаете пред себе си или другите. А това означава да имате по-голям шанс за помощ още в съвсем ранна фаза на това потискащо състояние.

1. Резки промени в теглото

Въпросът "Отслабнал ли си”, обикновено се счита за комплимент. Най-общо казано, в нашата култура да намалиш теглото си е положителен знак за здраве и външен вид.

Въпреки това, непреднамерената загуба на тегло, особено когато е значителна в сравнително кратък период от време, може да бъде сериозен депресивен симптом.

Намалелият или потиснат апетит е химичен страничен ефект от депресията. Ако установите, че обичайният ви навик да се храните три пъти на ден се е ограничил до два пъти или по-малко, това може да е депресия. Обратното също е в сила – ако внезапно започнете да пълнеете и да увеличавате значително теглото си.

2. Сприхавост

В съзнанието ни, депресията се равнява на тежка тъга и черни мисли. Но за много хора депресията се проявява със сприхаво поведение, с лесно раздразнение, с бурни емоционални реакции за маловажни, на пръв поглед, неща.

Въпреки че това най-често се наблюдава при мъжете, сприхавостта може да се наблюдава при всеки. Точно както хората с депресия могат да плачат без причина, или без да могат да обяснят защо, те също така лесно може да са раздразнителни и гневни, без да го осъзнават.

3. Скука

Един от класическите симптоми на депресията е загуба на интерес или удоволствие от случващото се, особено, ако в миналото то ни е било приятно. Склонни сме да си мислим, че депресията върви ръка за ръка с чувството на тъга и загуба.

А депресията може да се проявява като съвсем обикновена скука. Нещата спират да ви звучат забавно и ви се струва, че нищ не си струва усилията. Малко по малко изключвате всички дейности, докато останат най-баналните като гледане на телевизия и сърфиране в интернет.

4. Болки и страдания

Доскоро соматичните симптоми като признак за депресия не бяха в полезрението на повечето специалисти по психичното здраве, но сега те са смятани за едни от най-важните.

Могат да варират от чувствителност на кожата до мускулни болки, от скованост на ставите до стомашни спазми и храносмилателни проблеми.

Най-напред трябва да установите дали тези болки са свързани с депресия или с друг медицински проблем. Ако нямате друго заболяване, или ако болките не преминет след медицинска интервенция, те може да се коренят в психологическия стрес.

5. Трудности при взимане на решения

Всеки понякога среща трудности при взимането на решения, а особено когато сме претоварени и унили. Трябва да обърнете внимание обаче ако ви е трудно да решавате за обикновени, ежедневни неща, като например какво да облечете за работа или какво да сготвите за вечеря.

Психическият стрес и липсата на енергия, които ни носи депресията, могат да направят този избор да изглежда парализиращ и да ви пратят в истинска дупка от мъка.

Хората с депресия могат да бъдат крайно нерешителни при избора на филм за гледане или при избора между найлонови и хартиени торбички в кварталния магазин.

Ако сте се борите с някои от тези проблеми, особено в комбинация с "класическите" депресивни симптоми, може би е време да потърсите помощ от професионалист по психично здраве. Депресията може да бъде плашещо състояние, но за него със сигурност има успешно лечение.