Ако търсите изпитан метод за щастие в сексуалните връзки е възможно да се изненадате неприятно, като установите, че вместо да повишите настроението си ще се почувствате нещастни. Всъщност няколко нови изследвания показват, че когато се увеличи честотата на сексуалните контакти физическите лица могат да загубят настроението си, поради няколко прости, но непредвидени обстоятелства.

Изследователите разделят двойките на две групи. Участниците в първата група трябва да увеличат двойно сексуалните си контакти за седмица, а тези от контролната група да запазят нормалната честота на интимните си моменти. След края на тримесечно проучване, хората, които са увеличили своите сексуални набези се определят като по-малко щастливи в сравнение с периода преди началото на изследванията.

Според водещия изследовател на проучването Джордж Лоънстейн, професор по икономика и психология в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг: „Резултатите са едновременно изненадващи и разочароващи. Очаквахме, че хората, които са осъществили повече сексуални контакти ще бъдат много по-щастливи, ще подобрят взаимоотношенията си и ще укрепят връзката си.“

„Вместо това установихме, че хората от групата, в която участниците са правили повече секс са по-нещастни в сравнение с останалите“, казва Лоънстейн на живо пред „Science“.

Според изследователите констатациите от изследването не трябва да стават причина да се ограничава половия живот в една връзка, понеже това със сигурност ще Ви направи нещастни. Според тях тези чувства могат да се дължат на факта, че участниците в проучването определят повишаването на сексуалните контакти като задължение, а не удоволствие и този натиск може да бъде причина за негативните резултати.

Според Лоънстейн има разлика, когато нещо се прави по задължение и инструкции и когато е изблик на вътрешни нужди. Неговото мнение се подкрепя от безбройните проучвания по темата, според които съществува връзка между секса и прилива на хормони на щастието.

Например анализ, в който участват 16 000 американски възрастни установява, че хората, които осъществяват повече сексуални контакти се чувстват по-щастливи и имат по-високо самочувствие. Резултатите от друго проучване показват, че двойките, които имат по-активен сексуален живот също съобщават, че имат по-щастливи взаимоотношения.

Общото и при двете проучвания е, че не може да се определи със сигурност дали резултатите се дължат на секса, който е причина за щастие или има други фактори като здраве, състояние на духа или занимание, което е отговорно за повишеното настроение.

Изследователите смятат да направят ново изследване, чрез което да определят дали съществува пряка връзка между сексуалната честота и щастието.

Те проучват 128 здрави хора на възраст между 35 и 65 години, които имат хетеросексуални връзки. Участниците в изследването трябва да попълнят редица изследвания, които акцентират върху личността, емоциите и сексуалното им либидо в началото и в края на проучването. Тези въпроси се попълват ежедневно, за да се открие дали настъпват промени в периода на 90-дневното изследване.

Противно на очакванията на Лоънстейн двойките, които е трябвало да увеличат броя на сексуалните си контакти са описали състоянието си като негативно след края на проучването, но според него все пак сексът е от съществено значение за всеки здрав брак.

„Много хора оценяват секса като едно от най-приятните занимания“, казва Лоънстейн. „Всъщност това е добре за здравето и за изгарянето на излишните калории.“