Някои проучванията показват, че когато малко дете дегустира дори малко количество алкохол има вероятност в по-късен етап от живота си да развие поведенчески проблеми, свързани с алкохолизъм. Според учените отношението на родителите към алкохолните напитки оказва влияние върху децата.

Изследователите изследват 452 деца на възраст от 8 до 10 години, като се взима предвид отношението на родителите и факторите, свързани с детството.

Те откриват, че 94 от децата, които участват в проучването са опитвали алкохол между началото на проучването и периода преди да навършат 12 години. Въпреки това учените не са открили връзка между опитването на алкохол и поведението на децата.

„Децата, които са опитали алкохол преди 12-годишна възраст не се различават от тези, които не са“, съобщава Джон Донован, асоцииран професор по психиатрия в Университета на Питсбърг. Изследването проучва факторите, които предсказват риска от проблеми с алкохола, употреба на марихуана, наркотични вещества, престъпно или рисково сексуално поведение през тийнейджърски години.

„Тези резултати предполагат, че отпивайки по време на детството си една-две глътки алкохол децата не се предразполагат към престъпно поведение, злоупотреба с алкохол или наркотици.“

Независимо дали децата консумират алкохол с одобрение на родителите си, или на „собствена глава“ проучването, публикувано в списанието „Alcoholism: Clinical & Experimental Research“, показва:

„Децата, които са опитали алкохол преди 12 годишна възраст съобщават, че техните родители са одобрили действията им. Констатациите от проучването имат за цел да покажат как навиците, свързани с алкохола влияят в семейната среда и как се определя дали децата са изложени на риск от консумация на алкохол“, съобщават изследователите.

Допустимо ли е за децата да пият алкохол?

За разлика от редовната употреба на алкохол, отпиването на една-две глътки е допустимо сред 66 на 100 от децата преди да навършат 12 години. Тези данни са посочени при предишно проучване по темата, но не става ясно дали съществува връзка.

„Първоначалните изследвания показват, че децата, които консумират алкохол преди да навършат 10 години са по-склонни да започнат да пият алкохолни напитки по-рано, в сравнение с връстниците си, които не са. Според проучванията те са по-склонни да надвишават допустимите няколко глътки още преди да навършат 15 годишна възраст“, казва Донован. Тези резултати показват, че действията на родителите могат да бъдат предпоставка за проблеми, свързани със злоупотреба с алкохол в юношеска възраст, а в някои случаи могат да са причина за алкохолна зависимост в по-късен етап от живота.

Въпреки това последните доказателствата от проучванията показват асоциации, но не и причинно-следствена връзка между отпиването на няколко глътки алкохол и злоупотребата с питиета в по-късен етап от живота, както и поява на други проблемни поведения. Според изследователите може да има редица фактори, които да играят роля за поява на поведенчески разстройства свързани с алкохолните злоупотреби.

„Логично е в детството да се опитат няколко глътки алкохол и според изследванията няма причина да се предполага, че това ще се превърне в проблем, който предизвиква зависимост или негативни поведенчески разстройства. До момента науката не е разкрила подобна връзка“, казва д-р Донован.

Според него и екипа му са необходими още изследвания, за да се докаже дали позволението на родителите ще се отрази по негативен начин в по-напреднал етап от живота на децата им.