Забелязали ли сте, че децата започват да растат по-бързо през пролетта, а техните майки изглеждат по-стройни? За това и за много други неща вина имат хормоните.

Как се променя хормоналният фон през пролетта и кой трябва да обръща повече внимание на здравето си?

Пролетта е любимото време на много хора. През този период човек започва да възприема света по различно, отколкото през другите сезони, по-често се влюбва.

Изразът „пролетно настроение” не е просто красива метафора и е напълно реално явление с ясна научна обосновка. Едновременно с това пролетта се смята за период за умора и обостряне на разнообразни заболявания.

Какво стои в основата на това загадъчно явление

За никого не е тайна, че поведението на човек, неговите емоции, настроение, дори здравословно състояние са тясно свързани с хормоналния фон.

Възможно е да се променя, заради различни причини, сред които възраст, стрес, бременност. Сезонността също влиза в този списък, макар и нейното влияние да не е толкова значително, както и при гореизброените фактори.

Какво през пролетта кара хипоталамусът и други жлези с вътрешна секреция внезапно да започнат да работят по различен начин от обикновено?

Решаваща роля за този феномен има слънчевата светлина.

На настроението и бодростта на човек влияят хормоните мелатонин, серотонин и кортизол.

Мелатонинът се синтезира единствено през нощта и отговаря за бързото заспиване и за качествения сън, нормализира циркадните ритми.

Серотонин дарява бодрост на човек и добро настроение.

Кортизолът оказва комплексно влияние върху организма – регулира енергийния метаболизъм, имунната система, мисленето и емоционалния фон.

През пролетно-летния сезон с тези хормони протичат следните метаморфози:

  • Денят е по-дълъг, а през това време не се синтезира мелатонин.
  • Слънчевата светлина потиска секрецията на ензими, които метаболизират серотонин, затова се повишава;
  • Съзерцанието на дневна светлина – директно, а не през стъкло или очила през първата половина на деня и дълбокият сън през нощта са много важни за поддържане на циркадния ритъм на кортизола.

Така през пролетта мозъкът се превръща в своеобразна фабрика за радост, за която няма място за сънливост, вялост и отпадналост.

Серотонинът далеч не е единственият „труженик” в тази фабрика.

Още един не по-малко важен хормон, отговорен за състоянието на радост и морално удовлетворение е допаминът. Това е един от важните невромедиатори, които настройват действието на хормоните на хипофизата.

Промяната на неговата секреция, свързано с увеличаване на деня, води до известно повишаване на нивата на други хормони в кръвта, макар и да е незначително.

Сред тях са:

  • Мъжки и женски полови хормони – естрогени и андрогени, те не само отговарят за развитието на вторични полови признаци, но и регулират влечението към противоположния пол. Неслучайно пролетта се смята за време за любов.
  • Самототропин – при възрастните хора отговаря за поддържане на оптимално тегло – много жени с радост очакват пролетта, защото през този период техните килограми е възможно да се понижат и за това не е необходимо, дори да полагат усилия. При децата този хормон стимулира интензивния растеж на тялото.

Когато се измерва ръста на детето през годината, то може да се забележи, че през пролетта и лятото, най-вероятно ще бъде максимална.

Следва да се разбира, че макар и подобни изменения да се случват, те не оказват сериозно влияние върху физиологията и за здрав човек са напълно безопасни и естествени.

Тревожни сигнали

За човек, който е в добро здраве, пролетта не може да стане причина за някакви заболявания, предизвикани от сезонната хормонална буря. Но по друг начин стоят нещата при наличие на отделни отклонения от нормата.

Кой през този период може да има нужда от лекарска помощ

  • Хора, страдащи от хронични заболявания – гастрит, язва, проблеми със сърцето, захарен диабет. Много хронични състояния смятат пролетта за подходящо време, за да се обострят, реагирайки на промените в хормоналния фон.
  • Шизофрения, психоза, маниакално-депресивни разстройства – допаминът се превръща във враг. Секрецията в прекалено големи количества през пролетта може да въздейства на система в мозъка и да доведе до обостряне на симптомите.
  • Прекомерно повишаване на либидото, агресивност на поведението – този симптом може да е признак на излишък на тестостерон.

За здрав човек не е необходимо лечение, но някои мерки за профилактика все пак трябва да се спазват. През пролетно-летния период е важно да се спазват дневен режим и да се наспиваме добре през нощта и да се избягват стресови ситуации.