Поглъщането на съдържащи спирт антисептици за ръце най-често води до отравяния и смъртни случаи, показва нов доклад, публикуван в British Medical Journal. Учените са озадачени от това, че хората обикновено не са осведомени за потенциалните опасности.

Защо продължаха поглъщането на дезинфектанти

Дезинфектантите се предлагат под формата на течности, гел и пяна. Тяхното активно вещество може да е етилов или изопропилов спирт. Антисептиците за ръце навлязоха в ежедневието ни след началото на пандемията.

Те винаги са под ръка у дома, в болницата, в работата и не само. Авторът на новия обзор се опасява от това, че информацията за токсичността на антисептиците при вътрешен прием се е увеличила с 65% в сравнение с 2019 г. Американските центрове по контрол и профилактика на заболяванията съобщават за 4 смъртни случаи на такива отравяния. Описани са два случаи на случайни отравяния на деца.

У нас досега медиите не са съобщавали за отравяния с дезинфектанти.

Авторът на доклада отбелязва, че алкохолът, съдържащ се в антисептиците за ръце също може да предизвика смърт, взаимодействайки с лекарства, които се приемат от човек.

Национални ръководства за използване на дезинфектанти

В научния обзор е приведен случай на смъртоносно отравяне на жена, която е приемала дезинфектант. В още един описан случай пациент от хериатрично отделение, страдащ от деменция, се отравя с дезинфектант, който е до неговото легло.

В новия обзор са предложени следните мерки за профилактика на отравяния.

  • Антисептиците за ръце трябва да се използват само за обработка на ръцете, не трябва да се поглъщат.
  • Тези продукти следва да се съхраняват на недостъпни за деца места. Децата трябва да ги използват само под наблюдение на възрастните.
  • Медицинските работници и обикновените хора трябва да бъдат обучени да използват антисептици, да им се обясни в какви случаи следва да се предпочитат пред обикновено миене на ръцете. Следва да се разпространи информация за възможни тежки последствия от пиенето на антисептици.
  • Големите обеми антисептици трябва да се разфасоват в бутилки, които са с капачка, която не може да се отваря лесно, а тези, които са за разпръскване, следва да са с пулверизатор.
  • Производителите трябва да снабдят антисептиците с ясни указания за потенциалната опасност от тяхното използване не според предписанията.
  • Здравните органи трябва да увеличат мониторинга и анализа на отравянията и смъртните случаи. У нас към момента в тази ситуация съществуват трудности, тъй като контролът върху производството и предлагането на дезинфектанти следва да се осъществява от съответните РЗИ.

За болниците, смятат учените, следва да се разработят национални ръководства по използване на антисептици за ръце. Те трябва да включват инструкции за оказване на помощ в случай на отравяне с тези продукти. В лечебните заведения следва да се следи за разходването на антисептици.

В педиатричните, психиатричните и хериатричните отделения антисептици не трябва да са общо ползване.

Освен да не поглъщаме дезинфектанти е важно да не допускаме някои грешки, когато ги използваме. Например, антисептикът за ръце трябва да унищожава не само бактерии, но и вируси.

Как да не допускаме грешка с използването на дезинфектантите

Също така дезинфектантите не следва да се съхраняват в хладилник или на слънце, и трябва да се чете какво пише на опаковката. Обикновено там с малки букви е описано срещу какво помага дезинфектанта.

Не е препоръчително да купуваме дезинфектант, който е със съдържание на метанол. Причината е, че може да доведе до изсушаване и напукването ѝ на кожата, а в настоящите студени дни, това е повече от нежелателно.

Дезинфектант не трябва да се използва и на мръсни ръце, няма да е ефективен. Необходимо е да се изплакнат с вода, и след това да се нанася средството.

Преди пандемията тези средства се използваха основно при липса на възможност за миене на ръцете със сапун и вода.

Например, на пикник сред природата, и повечето ги избягваха, тъй като повечето съдържат антибактериални средства, които могат да навредят на кожата. С началото на пандемията обаче ситуацията се промени съществено и сега дезинфектантите са навсякъде.