Британски учени установиха как имунното хранене влияе на възстановяването на хората, които са прекарали COVID-19, и са подготвили списък с храни, ускоряващи оздравяването.

Резултатите са публикувани в рецензирано британско издание за хранене, превенция и здраве.

Как храненето може да ускори възстановяването от COVID-19

Изследователите Ема Дербишир и Джоан Деланж, изучаващи ролята на храненето при укрепването на имунитета, са провели анализ на научни публикации, посветени на храни и добавки, помагащи при възстановяване след COVID-19.

Особено внимание авторите обръщат на влиянието на лечебното хранене върху имунната система на хората над 65 години.

Имунната система се състои от 4 компонента – Т-лимфоцита, В-клетки, система на комплемент и фагоцити. Всички те предпазват организма от инфекции, действайки като бариера против входящи вируси и бактерии.

Различават се вроден и адаптивен имунитет. С възрастта двете имунни функции се понижават. Една от причините за имунното стареене, това е недостиг на хранителни вещества.

При по-напреднала възраст е необходимо да се попълва с помощта на специално имунно хранене. Особено важно е това, в периода на възстановяване от тежки инфекции, сред които COVID-19.

Съществуват достатъчно доказателства, че непълноценното хранене, белтъчно-енергийната недостатъчност, а също и дефицитът на микроелементи, сред които витамини, минерали, способства за неоптимално функциониране на имунната система.

Някои компоненти на хранителния режим – плодове, витамини, антиоксиданти, минерали и пробиотици, помагат за повишаване на имунитета и играят важна роля при съпротивата на респираторни вируси и заболявания.

Учените съставят препоръки за лечебно хранене за прекарали COVID-19. В списъка влизат храни, богати на витамин С, Д и цинк.

Витамин С укрепва бариерната функция на епитела на дихателната система, което ограничава нахлуването на патогените и не се допуска достигането им в долните дихателни пътища.

Това, според изследователите, помага за предотвратяване на пневмония. Витамин D е мощен имунорегулатор. На повърхността на някои имунни клетки – В- и Т-лимфоцити, макрофаги и моноцити, има рецептори за витамин Д.

Кога може и да не е от полза този списък с храни

Затова и също играе защитна роля при всички респираторни инфекции, а цинкът е сигнален елемент, който активира имунните реакции.

Авторите препоръчват да ядем повече храни, богати на витамин С – броколи, черна боровинка, пшенични трици, богати на цинк са стридите и скаридите, консервираните бобови, а също е добре да се приемат хранителни добавки с витамин D – до 50 микрограма дневно.

Резултатите от изследването показват, че спазването на такава диета намалява времето за възстановяване и ускорява оздравяването след COVID-19.

Изследователите отбелязват, че техните препоръки са разработени за здрави като цяло хора. За тези, които имат съпътстващи заболявания, сред които астма и ХОББ, диабет и сърдечно-съдови заболявания, а също и проблеми с имунитета, е необходима предварителна консултация с лекуващия лекар.