Американски учени установили, че рибната мазнина може да помогне в борбата с рака на простатата, поради съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини, които са способни да преустановят растежа на злокачествените клетки.

Това откритие успели да направят изследователи от университета на щата Вашингтон, САЩ. Те твърдят, че рибните мазнини могат да се окажат в безценен помощник в борбата против злокачествените образувания в простатата.

Изследователите установили, че съществува особен механизъм, с помощта на който омега-3 мастните киселини могат да предотвратят растежа и разпространението на раковите клетки.

Това откритие е в абсолютно противоречие с резултатите от друго изследване, което било проведено през 2013 г. Тогава учените установили, че мастните киселини, напротив, способстват, за увеличаването на вероятността от възникване за злокачествени тумори на простатата.

Но американските изследователи са убедени, че резултатите от техния научен труд са верни и могат да посочат по-нататъшния път към създаването на по-ефективни лекарствени препарати за борба с онкологичните заболявания.

На учените отдавна е известно свойството на омега-3 мастните киселини да инхибират различни възпалителни процеси. За тези мастни вещества също така е известно, че притежават и антидиабетен ефект. Сега, обаче се установи, че рибните мазнини са ефективно средство в борбата с рака на простатната жлеза.

По време на експеримента учените работили с клетъчни култури, които били взети от злокачествени тумори на простатата. В резултат, те установили, че омега-3 мастните киселини влияят на рецепторите с название FFA4.

Действието този вид рецептори се състои не в това да стимулират раковите клетки, а в това, че той играе роля в специфичен механизъм на клетъчна сигнализация, която указва на злокачествените клетки да преустановят растежа си и да спрат да се разпространяват из тялото.

Също така учените установили, че препаратите, имитиращи ефектите на омега-3 мастните киселини, въздействат потискащо на злокачествените клетки не по-лошо от истинското рибено масло, а понякога дори и по-добре, отколкото истинското рибено масло.

Всъщност на авторите на изследването засега не е известно, възможно ли е да се постигне аналогичен ефект от прием на хранителни добавки, като например такива, съдържащи рибни мазнини.

Това е особено важно, тъй като има хора, чийто организъм абсолютно не възприема такива продукти. Авторите посочват, че с резултатите от проведената от тях научна работа са публикувани в американското научно издание Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Следва да се отбележи, че през изминалата година бяха публикувани и резултатите от друго проведено проучване, според което мъжете, които са имали повече от 20 сексуални партньорки са с почти 1/3 по-нисък риск от развитие на тумори на простатната жлеза.

Изследователите от Университета Монреал, Канада, изследвали 3208 представители на силния пол като ги помолили да отговарят на въпроси, свързани с интимния живот.

В резултат учените установили, че в периода от септември 2005 г. до август 2009 г. при 1509 от мъжете бил диагностициран рак на простатата. От останалите 1618 участници били създадена контролна група.

Резултатите от проучването показали, че като цяло, мъжете получили рак на простатата, имали 2 пъти по-често роднина с аналогично заболяване. Въпреки това, проведената анкета също показала, че количеството на сексуалните партньори също имало немаловажно значение в развитието на онкологичното заболяване.
Изследването показало, че с най-нисък риск са мъжете, които имали повече от 20 сексуални партньорки.