Дания много години подред се признава за най-щастливата страна в света по данни проучване, проведено сред местното население. Учени от университета Уорвик решили да изяснят какво влияе на нивото на щастие на датчаните.

През изминалата година по данни на Световния индекс за нивото на щастието в различните държави по света Дания отново била призната за най-щастливата страна.
Според световния индекс, показателят на жителите на Дания е 7.69 от 10.

След датчаните в индекса на щастието се подреждат норвежците, холандците, швейцарците и шведите. Гражданите на Великобритания или пребиваващите там хора много по-рядко се радват на живота, тази държава заема едва 22-ро място с показател от 6.88.

А България по този показател се нарежда на едва 123-то място от 151 държави с показател под 4 и се нареждаме до 10-те най-нещастни страни в света. А по индекса, изготвян от Еврокомисията българите сме на последно място от държавите в ЕС с показател от 4.9.

За разлика от нас Дания още от 1973 г. оглавява индекс за щастие на Европейската комисия. В световния индекс на щастието последното място принадлежи на африканската държава Того.

Учените се заинтересували от феномена защо датчаните са най-щастливи и провели специално изследване, което показало, че нивото на щастие на тази нация е свързано с генетиката.

Изследователи от Великобритания установили, че датчаните притежават уникални гени, които регулират тяхното ниво на щастие, позволявайки им да усещат удовлетворение от живота.

Изследванията спомогнали да се идентифицира в организма на жителите на Дания особена ДНК. Подобни близки по структура гени експертите откривали и при други народности.

По този начин учените успели да установят връзка между нивото на щастието и структурата на ДНК на датчаните, колкото по близки по структура гени на датските притежавали хората от другите държави, толкова по-високо било общото ниво на щастие на населението.

Учените отбелязват, че в тези държави, където хората не се чувстват щастливи, вариантите на тези уникални гени са по-кратки, отколкото в страните с високи нива на щастие.

Авторите на изследването били много изненадани от получените резултати, тъй по-рано щастието на населението на една страна беше свързвано със социалното положение: „Това са удивителни резултати.

Ние установихме, че нивото на щастие на една нация зависи пряко от генетичната разлика на този или онзи народ от Дания. Тази зависимост се запазва, дори и ако се отчетат и другите важни показатели, такива като БВП, културата на съответната държава, религията, а също и нивото на материалното благосъстояние на гражданите и климатът.“

За пример могат да бъдат дадени например САЩ, където за последните повече от 50 години коефициентът на щастие на населението е останал почти непроменен, но за сметка на това доходите на американците са нараснали доста значително.

Интересен е и фактът, че например малката бедна държава в Хималаите Бутан е на едно от първите места в света по показателят щастие на населението, което може би се дължи на факта, че населението на страната е много младо със средна възраст от 24.3 години. А това обуславя и до голяма степен усещането за щастие.

По този начин може да се направи заключение, че ДНК на българите се отличава прекалено много от това на датчаните, тъй като, както посочено и по-горе България се намира до последните държави по този показател, сред които са Конго, Танзания, Хаити, Сиера Леоне, Коморските острови и др.