Ако човек постоянно пие напитки от метални кутии, това може да доведе до покачване на кръвното му налягане. Това показват резултатите от изследване, публикувано в новия брой на списание Hypertension.

Трябва да се отбележи, че в предишно проучване учените вече доказаха връзката между потреблението от опаковки, съдържащи веществото BPA (бисфенол-А), което се използва в епоксидното покритие на пластмасови кутии и бутилки, и високото кръвно налягане и променливия сърдечен ритъм.

Но това беше потвърдено само са пластмасовите съдове. Сега в новото изследване на научни сътрудници към Медицинския колеж при Сеулския национален университет показали, че при пиенето на консервирани напитки от метални опаковки, се наблюдава същия ефект.

„Увеличаването на систоличното кръвно налягане при употребата на 2 консервирани напитки дневно, може да предизвиква клинично значими здравословни проблеми, особено при хората със заболявания на сърцето или с хипертония и а при здравите хора се наблюдава удвояване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания “ – пояснява авторът на изследването Юн-Чул Хун, изпълнителен директор на Центъра по хигиена на околната среда към Южнокорейския университет и завеждащ катедрата по превантивна медицина.

В рамките на своето изследване Юн-Чул Хун и неговите колеги провели експеримент, по време на който жени на възраст над 60 години били помолени да пият соево мляко от обикновена стъклена бутилка, а след това и от метална опаковка.

Резултатите показали, че 2 часа след изпиването на напитките, от всеки от участниците експертите взели урина за анализ, която била изследвана за нивата на концентрация на бисфенол-А. Също така било измерено кръвното налягане и вариабилността на сърдечния ритъм на доброволците.

Изследователите установили, че концентрацията на BPA в урината се увеличила с цели 1600%, когато жените пиели соевото мляко от метални опаковки , в сравнение със стъклените бутилки.

Юн-Чул Хун обяснява направения избор на напитката за проучването с това, че соевото мляко е идеално за провеждане на научни експерименти, тъй като не съдържа съставки, които да влияят на кръвното налягане.

Авторите на изследването смятат, че откритието им ще спомогне на официалните здравни власти, медицинската индустрия, производителите на храни и напитки и широката общественост да бъдат по-добре информирани за сърдечно-съдовите рискове, свързани с експозицията на металните опаковки чрез консумация на храни и напитки от тях като цяло и на бисфенол А – в частност.