Нека си го кажем, трудно е да се намери мотивация, за да направиш тренировка на открито, при това зимата.

Въпреки че слънцето пече без да ни сгрява особено, то някак си вдъхва надежда във всичко и може и да ни мотивира за една тренировка.

По-добра алтернатива от каляваща тренировка на открито едва ли има, а и е добре от време на време да забравим за задушния живот зад 4 стени.

Някои се притесняват, че при упражнения на открито през зимата, когато се изпотим, това може да бъде фатално, но всъщност излиза, че няма нещо чак толкова притеснително.

При добро спортно облекло, което да поддържа температурата на тялото ни нормална и да има достатъчно слоеве, за да може потта да не е изложена пряко на студа и вятъра, всичко е постижимо.

Вярно, зимните тренировки крият опасност от хлъзване, но пък техните полезни свойства не могат да бъдат извлечени от никоя друга тренировка.

Ето и ползите от тренирането на открито през зимата.

1. Ще изгорите повече калории

В заобикалящата ви среда, която определено е неблагоприятна, на тялото ви ще му бъде много по-трудно да поддържа обичайните си жизнени функции и за това ще работи още по-усилено. Следователно ще има нужда от повече енергия, тоест ще отслабвате по-бързо.

2. Ще укрепите сърцето си

В студеното време вашето сърце ще работи по-трудно в опитите си да изтласка достатъчно кръв из цялото ви тяло. За едно болно сърце това би било проблем, но ако не се оплаквате от такива симптоми, тази тренировка ще ви бъде от полза.

По този начин ще заздравите мускулите около сърцето си, правейки го по-силно и издръжливо за бъдещи тренировки.

3. Ще пиете повече вода

Просто го направете, а не чакайте непременно да ожаднеете. Водата през зимата поддържа още по-засилено жизнените ви функции. Кара тялото да се чувства по-топло, по-заредено и по-добре.

Освен това пиенето на вода преди и по време на зимна тренировка на открито увеличава върховата производителност и защитава организма от контузии.

4. Ще бъдете по-щастливи

В началото без съмнение ще изпитвате негодувание към действията, които извършвате. Но малко по малко тренировките ви ще стават по-лесни и по-динамични. Човекът е така устроен, че в момента, в който усети успеха, се амбицира още повече и си поставя все по-големи и по-големи цели.

Така рано или късно ще се насладите на постигнатите резултати и ще копнеете за още по-големи успехи, а същевременно и ще изградите много здрав дух в още по-здраво тяло!

5. Ще се научите да загрявате

Несъмнено, огромен процент от хората изпускат загрявката в своите тренировки. Но тя е от решаващо значение за поддържане на тялото защитено и в топ форма, която ще го предпази от наранявания.

Скоро ще започнете да загрявате по навик, а по този начин ще запазите температурата на тялото си висока. Освен това при сблъсък с по-студен климат ще сте по-издръжливи и няма непременно да се стягате и да охкате колко е студено.

6. Зимно слънце

Открай време се знае, че слънцето снабдява тялото с хранителни вещества, които се синтезират след пряк контакт със слънчевите лъчи. Едно от веществата, които са от изключително значение, е витамин D.

Разбира се, слънцето няма да ви даде обичайните запаси, поради студеното време, но все пак ще ви обогати с полезния витамин, който влияе положително на емоциите ви. През зимата количеството на естествена светлина е значително ограничено и чрез зимните тренировки вие самите можете да промените това!