Учени са установили, че шоколадът е необходим и полезен за децата. Те неслучайно обичат захарни изделия. Това е тяхна естествена потребност.

И ако възрастните контролират този процес, то тестените изделия ще бъдат само и единствено полезни за детето.

Според резултатите от ново научно изследване, публикувано през лятото на тази година в американското списание „Food & Nutrition Research“ децата, консумиращи захарни изделия и други сладки храни не са предразположени към затлъстяване или покачване на теглото над нормата.

Било е установено, че в този случай макар и детето да приема чрез храната прекалено много калории и захар, то не затлъстява, благодарение на бързия растеж на неговия организъм се активира механизъм, при който излишните калории се изгарят.

Освен това учените предполагат, че когато детето консумира прекалено много сладки храни в неговото тяло се отключва процес на самоорганизация. В резултат на това започва регулиране на калорийния баланс.

Захарните изделия са нещо повече от обикновени любими на децата храни. Те оказват значително влияние върху развитието на детето.

Добре е известно, че на човешкия мозък, особено когато възприема големи количества информация, му е необходима глюкоза, която се съдържа предимно в захарните изделия. Затова учениците трудно се справят без шоколад.

Но захарните изделия въздействат не само върху организма, но и при формирането на характера. Учени от американския щат Кентъки, че яденето на шоколад прави децата и по-добри. Това се обяснява много просто.

Шоколадът стимулира образуването на серотонин в мозъка, който се нарича „хормон на щастието“. В резултат на това настроението на детето се подобрява и то забравя за злобата и недоволството.

Качествените захарни изделия не само няма да навредят на здравето на детето, но и ще подпомогнат неговото оздравяване, ако то е болно.

Известно е, че шоколадът е полезен при кашлица, тъй като съдържа какаово масло, което му придава това свойство. Дори понякога шоколадът е много по-ефективен срещу кашлица, отколкото традиционните лекарствени средства.

Сладките храни могат да намалят чувствителността към болка. Неотдавна във Великобритания е бил проведен следния експеримент – 100 деца били разпределени в две групи , като на всички от първата група бил даден глюкозен разтвор, а на тези от втората група – не.

След това на всички деца били поставени инжекции. Тези от първата група понасяли болката по-леко. При консумацията на сладки храни се освобождават ендорфини, които намаляват чувствителността към болка.