Защо шоколадът е полезен и необходим за децата?
Полезно

Учени са установили, че шоколадът е необходим и полезен за децата. Те неслучайно обичат захарни изделия. Това е тяхна естествена потребност.

И ако възрастните контролират този процес, то тестените изделия ще бъдат само и единствено полезни за детето.

Според резултатите от ново научно изследване, публикувано през лятото на тази година в американското списание „Food & Nutrition Research“ децата, консумиращи захарни изделия и други сладки храни не са предразположени към затлъстяване или покачване на теглото над нормата.

Било е установено, че в този случай макар и детето да приема чрез храната прекалено много калории и захар, то не затлъстява, благодарение на бързия растеж на неговия организъм се активира механизъм, при който излишните калории се изгарят.

Освен това учените предполагат, че когато детето консумира прекалено много сладки храни в неговото тяло се отключва процес на самоорганизация. В резултат на това започва регулиране на калорийния баланс.

Захарните изделия са нещо повече от обикновени любими на децата храни. Те оказват значително влияние върху развитието на детето.

Добре е известно, че на човешкия мозък, особено когато възприема големи количества информация, му е необходима глюкоза, която се съдържа предимно в захарните изделия. Затова учениците трудно се справят без шоколад.

Но захарните изделия въздействат не само върху организма, но и при формирането на характера. Учени от американския щат Кентъки, че яденето на шоколад прави децата и по-добри. Това се обяснява много просто.

Шоколадът стимулира образуването на серотонин в мозъка, който се нарича „хормон на щастието“. В резултат на това настроението на детето се подобрява и то забравя за злобата и недоволството.

Качествените захарни изделия не само няма да навредят на здравето на детето, но и ще подпомогнат неговото оздравяване, ако то е болно.

Известно е, че шоколадът е полезен при кашлица, тъй като съдържа какаово масло, което му придава това свойство. Дори понякога шоколадът е много по-ефективен срещу кашлица, отколкото традиционните лекарствени средства.

Сладките храни могат да намалят чувствителността към болка. Неотдавна във Великобритания е бил проведен следния експеримент – 100 деца били разпределени в две групи , като на всички от първата група бил даден глюкозен разтвор, а на тези от втората група – не.

След това на всички деца били поставени инжекции. Тези от първата група понасяли болката по-леко. При консумацията на сладки храни се освобождават ендорфини, които намаляват чувствителността към болка.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.32 22

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
7 трика за по-добър сън