Много от нас обичат да пият малко алкохол преди лягане, за да се отпуснат или за да им помогне да заспят.

Но лекарите сега предупреждават, че питието преди сън може да се окаже не толкова добра идея.

Според тях, алкохолът нарушава съня и води до по-лошо релаксиране през нощта.

Това е така, защото пиенето на алкохол пречи на хомеостазата - вътрешен таймер на организма, който регулира съня и събуждането.

С течение на времето, редовната употреба на алкохол може да доведе дори до симптоми на безсъние. Учените стигат до извода, че алкохолът не трябва да се използва като помощник за заспиване.

Екип лекари от факултета по медицина в университета на Мисури, САЩ, е проучвал ефектите на алкохола върху съня повече от пет години.

Д-р Махеш Тхакар, който е ръководител на изследването, заяви: "Алкохолът въздейства на съня чрез промяна на циркадния ритъм на човека - вградения 24-часов часовник на организма, който регулира вашата сънливост и будуване."

При липса на достатъчно сън, тялото произвежда аденозин, естествено вещество, което увеличава нуждата от почивка и кара хората да заспиват.

Когато човек отива да си легне рано, ритъмът се измества и той може да се събуди в средата на нощта или рано сутрин.

Изследователите открили, че алкохолът променя хомеостатичния механизъм на съня и принуждава индивида да спи.

Когато това се случи, периодът на сън е изместен и човек може да спи повърхностно и да се събуди по-рано. Както е известно, алкохолът е диуретик, което означава, че кара тялото да изхвърли течностите. На хората им се налага да отидат до тоалетната, затова се събуждат по-рано сутринта.

В допълнение към изучаване на въздействието на алкохола върху  хомеостазата, учените установили, че след продължителни периоди от честото пиене, хората заспиват нормално, но след няколко часа се будят и повече не могат да заспят. Това се дължи на абстиненцията към алкохола.

Тези хора, ако не са пили алкохол преди лягане, показват симптоми на безсъние. "По време на остра алкохолна абстиненция, се наблюдава значително увеличение на случаите на преждевременно събуждане," казва д-р Tхакар и добавя: "Ако имате проблеми със съня, не използвайте алкохол. Говорете с вашия лекар, за да определите заедно какви фактори ви пречат да заспите. Те могат да бъдат преодолени с индивидуални лечения."

Учените се надяват да използват тези данни, за да проучат и други ефекти от консумацията на алкохол.

Холистичният лекар д-р Сохере Рокед, който специализира по въпросите на умората, препоръчва няколко съвета за по-добър нощен сън:

Ядки като бразилски орехи се препоръчват, тъй като съдържат протеин, калий и селен и помагат на тялото да произвежда мелатонин, естествен хормон на съня.

Яжте салата за вечеря. Маруля съдържа lactucarium, която има седативни свойства и релаксира мозъка.
Вашето тяло се нуждае витамин B6, за да произвежда мелатонин и серотонин. Храни, богати на B6 са риби като риба тон, камбала и сьомга, както и пресен чесън и шам фъстък.

Някои храни с висок гликемичен индекс, като хляб и тестени изделия, могат да предизвикат сън. Това е така, защото след консумацията им настъпва естествен скок в нивата на кръвната захар и инсулина, а след това се чувства умора.
Чаят от лайка съдържа глицин, която отпуска нервите и мускулите и може да действа като леко успокоително, намаляващо безпокойството.

Не пийте напитки с кофеин след 14 часа, ако имате проблеми със съня. Изключете телевизора, компютъра и смартфона час преди да си легнете - светлината от електроуредите стимулира мозъка. Вземете най-малко 30 минути почивка преди лягане - слушайте релаксираща музика и използвайте времето, за да се направите равносметка на деня си.

Вземете гореща вана. Сънят обикновено се предхожда от понижение на телесната температура.
Топлото, обезмаслено мляко помага на съня, подобно на бананите. И двете съдържат естествени химикали, които помагат на тялото да се отпусне и да заспите. И млякото, и бананите, съдържат триптофан и калций.