Лимоните са едни от най-консумираните плодове, макар и не по традиционния начин, заради силният им кисел вкус. Добавят се към вода, чай, някои сокове, много ястия и дори могат до бъдат използвани за декорация.

С настъпването на студените месеци, е добре да се стараем да консумираме продукти, които подсилват нашия имунитет и са с богато съдържание на витамини. Именно такива са лимоните.

Освен, че защитават имунната ни система те имат и други полезни качества, за които ще говорим днес.

Уникалните ползи, които ни носи консумацията на лимони

В лимоните се съдържат калций, магнезий, витамин С, биофлавоноиди и много други полезни вещества, които ни правят по-здрави и по устойчиви към настинки, а дори и към по-сериозни заболявания.

1. Препоръчителни за страдащите от подагра

Всъщност лимоните са един от най-ефективните методи, които предлага алтернативната медицина при лечението на това тежко заболяване. Лимоните са силно алкални плодове и могат да редуцират нивата на пикочната киселина, което облекчава проявите на подаграта.

При прояви на заболяването или дори профилактично е достатъчно да изпиете сока на един цял лимон.

2. Укрепва кръвоносните съдове

В лимоните се съдържа веществото рутин или още известно като витамин Р. Едно от свойствата на рутина е да заздравява структурата на стените на съдовете.

Това е чудесна профилактика за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и редуцира риска от възникване на вътрешни кръвоизливи.

3. Подобрява здравето на храносмилателната система

Ако страдате от запек или нарушена перисталтика, сокът от прясно изцедени лимони ще ви помогне. Лимоновият сок съдържа вещества, които стимулират перисталтичните движения на червата и улеснява изхождането.

4. Стимулира дейността на черния дроб

Смята се, че един от най-лесните и ефективните начини за детоксикиране на организма от вредните токсини е чрез лимоновия сок. Добре е да го разредите с топла чаша вода и така ще стартирате деня си здравословно.

Ако го правите редовно, ще усетите положителния ефект върху тялото си.

5. Профилактика срещу проблеми с бъбреците и жлъчката

Сигурно, не е изненадващо, че една от съставките на лимона е лимонената киселина. Тази киселина има свойството да предотвратява натрупването на калциеви отлагания, които са причина за нефролитиазата (натрупване на камъни в бъбреците). В същото време, отново благодарение на лимонената киселина, жлъката е защитена от натрупването на жлъчни камъни.

6. За добрия външен вид

Всички сме чували приказката – здрави отвътре, красиви отвън, което важи с пълна сила за този факт. В лимоните се съдържа голямо количество витамин С. Витамин С неутрализира свободните радикали, които се свързват със стареенето и така кожата се подмладява.