Рак на млечната жлеза е една от най-разпространените разновидности на рак у нас и по света. С тази диагноза се сблъскват 1 от 8 жени. Точната причина за развитие на онкологичното заболяване не е известна, но учените уверяват, че рискови фактори са пол и възраст над 50 години.

Вероятността от това заболяване се понижава при здравословни навици. Можете да започнете да се придържате към тях още днес.

Какво намалява вероятността от рак на гърдата

1.Повече плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци са източник на витамини и минерали, антиоксиданти и фибри.

Изследване, резултатите от което са публикувани в рецензирано издание за онкологични заболявания, показва, че хората, в менюто на които присъстват ежедневно до 5,5 порции плодове и зеленчуци, рискът от развитие на рак на гърдата се понижава с 11 процента в сравнение с тези, които изяждат по 2,5 порции от тези храни.

2.По-често в зелени зони

Няма нищо по-хубаво за здравето на човека от пребиваването в зелени зони – паркове, градини, гори. Още по-добре е да си създадем сами за себе си красива зелена зона, например, в двора, ако живеем в къща или на вилата.

Учените са установили, че жените, живеещи сред зелени насаждения и по-често прекарващи времето си на чист въздух, са с по-нисък риск.

Същевременно ако живеят в райони, където се занимават със селско стопанство рискът нараства. Възможно е това да е, заради използване на пестициди, хербициди и друга химия.

3.Съблюдавайте здравословно хранене

Отказът от газирани напитки, замразени ястия, полуфабрикати от магазина и бързо приготвени храни е много важен за поддържане здравето на гърдите.

Учените, публикували резултатът от своето изследване в рецензирано медицинско издание, стигат до заключението, че 10%-тното увеличение на дела на преработена храна в менюто е свързано с 10%-на вероятност от повишаване на риска от рак на гърдата. Затова е така важно да се спазва правилно хранене.

Едновременно няколко изследвания също така показват, че диетата с ниско съдържание на мазнини може да понижи риска от рак на гърдата.

4.Готвене със зехтин

Маслиновото масло е задължителен елемент на средиземноморската диета, почитана по цял свят, поради оздравяващите си свойства и възможността, ако се спазва да допринесе за постигане на дълголетие.

Доказано е, че хората, които редовно консумират зехтин, са с 62% по-ниска вероятност от развитие на рак на гърдата.

Най-полезният вариант на зехтина е студеният пресован и нерафиниран. Може да се добавя в салати и във втори ястия.

5.По 5 кафета на ден

Разбира се, ако затова няма противопоказания. Изданието за рак на гърдата публикува изследване, според което жените, които пият по 5 кафета дневно, по-рядко страдат от рак на гърдата.

Учените все пак отбелязват, че това се отнася само за формите на рак, които са негативни към рецепторите на естрогена.

6.По-рядко пътуване със самолет

И макар тази препоръка трудно може да се определи като навик, когато има възможност за избор между влак и самолет, то по-добре да се избира първото.

Учените установяват, че жените стюардеси са с 51% по-висока вероятност от развитие на рак на гърдата в сравнение с тези, които летят малко.

Изследователите не могат да кажат точно с какво е свързано това, но предполагат, че вината е на йонизиращото лъчение от космоса. Във височина неговата интензивност е по-висока.

7.Поддържане на стройно и стегнато тяло

Много разновидности на рак, включително и на млечната жлеза, са свързани с високите нива на естроген в организма. Мастната тъкан образува естроген.

Затова и излишното тегло повишава риска от развитие на онкологично заболяване, и е необходимо да се стремим да се поддържаме стройни, за да запазим здравето си.

8.Не отлагайте раждането на деца за по-късно

Изследванията показват, че жените, които са заченали деца в по-ранна възраст, са с по-нисък риск от развитие на рак на млечната жлеза.

Тези жени, които са родили първото си дете след 30-тата си година, или при които изобщо не е имало доносени бременности преди 30 години, са с по-висока вероятност от развитие на онкологично заболяване на гърдата в сравнение с тези, които са родили преди 30-тата си година.