Според проучванията умните имат по-продължителен живот от тези с по-малко късмет в „отдела за разузнаване“. Според изследванията причината за това се дължи на добрите гени.

Около 95% от връзката между дълголетието и интелигентността се обяснява с генетичните влияния върху тези две черти, показва проучване, публикувано в „International Journal of Epidemiology“. Изследването се ограничава с това, че повечето от участниците са на средна възраст, а констатациите от IQ тестовете могат да се повлияят от когнитивните упадъци е резултат на стареенето.

Независимо от това, според изследователите резултатите показват, че по-интелигентните хора не само живеят по-дълго, защото правят по-здравословен избор или имат повече пари, а защото генетичните им заложби благоприятстват за това.

„Открихме, че връзката между продължителността на живота и интелигентността е почти изцяло генетична“, заяви Розалинд Арден, която работи като научен сътрудник в Училището по икономика и политически науки в Лондон.

Проучване на хора, родени в Шотландия, публикувано през 2001 г. в „British Medical Journal“ установява, че 11-годишните деца с по-добри резултати на тестовете за интелигентност доживяват най-малко до 76 годишна възраст. През 2007 г. вестникът за „Здравна икономика“ установява, че носителите на Нобелова награда са надживели подгласници си. Изследователите заключават, че победителите имат по-висока продължителност на живота и това не се дължи на социалния статус, който може да бъде предоставен от наградата.

Те разглеждат няколко причини, които могат да обяснят предимството при дълголетието на интелигентните хора. „Една от тях е изборът на по-добри здравни алтернативи и по-безопасни работни места или семейни предимства“, казва Арден. „Или може би по-умните хора имат по-добри гени като цяло, които повишават интелигентността, а в последствие и продължителността на живота.“

За да докажат твърденията си Арден и нейните колеги анализират данни от три продължителни проучвания, в които са участвали еднояйчни и двуяйчни близнаци. В едно от проучванията участват 377 двойки мъже-близнаци, които са ветерани от Втората световна война. В друго 246 двойки близнаци от Швеция, а в третото 784 двойки датски близнаци.

Изследователите са открили, че по-интелигентния близнак от всяка двойка живее по-продължително. Наблюдава се по-голяма разлика при продължителността на живота между двуяйчните близнаци. Предполага се, че гените са причина за разликите в продължителността на живота.

Статистически погледнато според проучванията начинът на живот определя връзката между дълголетието и интелигентността с около 5%.

Предполага се, че след като повечето от участниците са се присъединили в проучванията в по-късен етап от живота си, изследванията не са точни по отношение на смъртните случаи преди средната възраст. Резултатите от теста могат да се повлияят от когнитивния упадък, който се появява в процеса на стареене.

„Моите съавтори и аз смятаме това проучване за изключително интересно и ще го обогатим с повече данни“, обобщава Арден на живо пред „Science“.

Тя смята, че би било полезно да проучи и връзката между двете черти след животни като кучета или мишки, които не са склонни да проявяват съмнителен начин на живот, характерен за част от хората.

Според нея изследванията с животински модели ще дадат по-добър поглед на връзката между дълголетието и интелигентността, без влияние на фактори като пушене на трева или злоупотреба с алкохол.

Това проучване не означава, че родителите трябва да се паникьосват, ако децата им не оглавяват кривата на училищните изпити. За да живеете по-продължително се хранете здравословно, правете физически упражнения и избягвайте употребата на цигари и алкохол.