Глистите при децата не са рядко явление, макар че в повечето случаи проблемите могат да се избегнат, ако се осигури спазването на елементарни профилактични мерки.

Как да защитите себе си и децата си от глисти?

1.На първо място – миене на ръцете

На всички им е известно, че хелминтозите са болести на мръсните ръце. Затова в профилактиката на глистите при децата хигиената на ръцете играе огромно значение.

Следва да се отбележи, че не само децата, но и възрастните трябва да си мият ръцете. И миенето на ръцете трябва да се превърне в задължителен навик за всички членове на семейството.

2.Паразитите и хранителните продукти

Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците преди тяхната употреба. И трябва да проявявате особено внимание към употребата на ягоди и други плодове и зеленчуци, които растат близко до земята.

Ягодите имат на повърхността си огромно количество мъхове и вдлъбнатини, в които могат да се задържат яйца на глисти. Месото и рибата подлежат на кулинарна обработка, тоест температурна, докато станат напълно годни за консумация.

3.Глисти във водата

Множество различни хелминти обитават и по-рядко се размножават във водоемите. При посещение на плаж, особено в сладководен басейн, като например язовир, много внимавайте детето ви да не се нагълта с вода.

Също така следва да се въздържате от употребата на непреварена вода питейна вода в малки населени места, където няма изградена канализационна мрежа.

Макар и регионалните здравни инспекции да следят качествените показатели на водата чрез вземането на ежедневни проби. В големите градове можете спокойно да пиете чешмяна вода, без да се притеснявате от глистни инвазии, тъй като питейната вода се филтрира и хлорира.

4.У дома

Внимателно следете децата да не влизат в коридора, където е входната врата и в тоалетната с обувките, с които са били навън, на тях е възможно да има яйца от глисти.

Провеждайте редовно почистване на жилището с използването на дезинфекциращи средства. От време на време следва да миете детските играчки със сапун.

5.На улицата

Навън е необходимо внимателно да следите, детето да не взима нищо в устата си. Често децата слагат в устата си ръцете, с които са бъркали в пясък или почвата, в които е възможно да има яйца на паразити.

6.Контакт с животни

Децата не трябва да влизат в досег с улични и неизследвани животни. Те са преносители на множество паразити включително и на много опасни такива.

Ако вече се е случвал контакт с подозрително животно, то е необходимо да се обърнете към лекар. Важно е да се наложи да му давате специални препарати за профилактика на глистна инвазия.

Важно!

При градските деца устните се напукват много често. В такъв лекар препоръчват покупката на балсам със заздравяващи компоненти. Също така е наложително да се дадат кръвни и фекални проби за установяване наличието на глисти.

7.Внимателно с препаратите

Лекарите педиатри са категорично против използването на противоглистни препарати за профилактични цели. Първоначално глистите е необходимо да се открият, а след това да се назначи приемането на съответните медикаменти.

Имайте предвид, че противоглистните препарати са изключително токсични и за възрастни, а какво остава за деца, затова педиатрите понякога назначават и лечение с народни средства като тиквено масло, което според указанията на Регионалните здравни инспекции за справяне с този проблем, има противопаразитен ефект.