От над 60 000 потвърдени случаи в Германия починалите са малко над 500, което е по-малко 1%, докато в Италия са почти 11 000 при малко под 100 000 заразени.

Разбира се, тези данни се променят всеки ден, но предвид факта, че в повечето държави в Европа се наблюдава достигане на пика на пандемията, то има голяма вероятност да останат приблизително еднакви.

Възрастните в Германия по-изолирани от младите

Причините за голяма разлика са няколко. За първата основна се сочи по-масовото тестване в Германия още от началото на пандемията.

Така са „хванати” много безсимптомни или с леки симптоми, които са били в болница със симптоматика, сходна при тази на грип.

С този по-масов скрининг е постигнато ограничение на разпространението на вируса сред повече хора, тъй като тези с положителните проби, макар и безсимптомни, са поставяни под задължителна 14-дневна карантина.

В Германия се прави опит да се организира най-масовото тестване с по 500 000 теста на седмица, които се базират на PCR технологията, която се смята за най-точна.

Втората причина е, че вирусът във Федералната република започва да се разпространява сред подрастващи, студенти и младежи, които без да знаят, заразяват и своите родители. Повечето от тези хора са в активна възраст в добро здраве и прекарват инфекцията безсимптомно.

От друга страна, в Германия възрастните хора живеят отделно от своите деца и съответно са изолирани до голяма степен от контакти със своите деца и внуци. Те общуват предимно със свои връстници и изобщо в много тесен кръг.

Докато в Италия е старото поколение не живее толкова изолирано от своите деца и внуци, затова се е стигнало до по-бързо разпространение на вируса.

В Германия повече реанимации, отколкото в Италия

Германия и Италия нямат значими разлики що се отнася до нивото на здравните системи.

Във федералната република обаче има повече реанимации и легла за интензивна терапия, отколкото в Италия, което няма да доведе до претоварване на болниците при нарастване на случаите, при които се налага хоспитализация.

Недостатък на системата на здравеопазване в Италия е, че с повече апаратура са болниците в северната част на страната, а в южната, поради ниския жизнен стандарт, обществените средства за поддържането на лечебните заведения са доста по-малко.

Основният брой на заболелите в Италия обаче е в северната част на страната и точно там възникна проблема с недостига на легла за всички, които имат нужда от помощ с коронавирус.

От Института Робърт Кох в Германия, който отговаря за контрола и профилактиката на инфекциозните заболявания във федералната република, обявиха, че при всички заразени с коронавирус, при които се стигне до летален изход, се потвърждават като починали от COVID-19, макар и да са имали други заболявания.

Пояснението от института е по повод публикациите в британските медии, че смъртните случаи в Италия се обявяват, без да се съобразява дали други заболявания, а не коронавируса, е довел до смъртта.

Същият критерий е възприет и от Италианския здравен институт в докладите, които изготвя, данните за тях се предоставят за потвърждение от гражданска защита на Италия.

Критерият за докладване на починалите от коронавирус е възприет и от другите държави-членки на Европейския съюз.

По-късно начало на епидемията в Германия

Огромната разлика в броя на починалите между Германия и Италия може да се обясни и с по-късното начало на епидемията във федералната република, и може да се очаква по-значимо нарастване на броя на заразените в следващите дни.

Прогнозите са, че с нарастване на заболелите в Германия вирусът ще се разпространи и сред по-възрастните, което ще доведе до повишаване на смъртността.

Към момента обаче няма такива индикации, смъртността в Италия продължава да е много висока, но в Германия се повиши.

За последните 24 часа починалите във федералната република са над 100, а в Италия – над 750, тоест има значимо понижаване на разликата поне на дневна база.