Както у нас, така и в Италия от началото на епидемията фокусът е върху това колко от направените PCR тестове за коронавирус са положителни.

Каква е разликата между тествани и направени PCR тестове

Според последната информация в Италия от началото на пандемията са направени над 300 000 PCR теста, но логично се задава въпроса дали това означава, че са тествани толкова хора за коронавирус.

Отговорът на този въпрос е отрицателен, тъй като сред тези 300 000 теста попадат и повторните, които задължително се правят за потвърждаване на оздравяване. Така едни и същи хора с коронавирус се тестват не само по веднъж, а по няколко пъти.

Разминаването при положителните проби идва от обстоятелството, че понякога и повторните тестове, които се правят, за да се потвърди оздравяване, може да са положителни.

В Италия, поради по-големия брой тестове за коронавирус, които се правят всеки ден, разминаването достига до около 1500 или с близо 10%. При над 15 000 положителни проби се обявяват 14 100 нови заразени.

При 300 000 PCR теста в Италия, ако отклонението е 10% между тествани и направени тестове, то може да се предположи, без да има официална информация, че са тествани около 270 000 италианци за коронавирус.

PCR тестовете за най-достоверните, тъй като с тях се доказва наличие на РНК на вируса в гърлен, назален секрет или със слюнка.

За сравнение у нас, според последната информация, която бе изнесена от оперативния щаб, са направени почти 7000 PCR теста за коронавирус.

По-малко тестове, по-висока смъртност и тежки случаи

В Италия до 25 февруари, когато е в най-ранната фаза на пандемията, са се правели по-масови тестове, включително и на всички контактували със заразени.

След тази дата критериите са променени и се правят PCR тестове единствено при по-изразени симптоми, при които хоспитализирането е наложително.

При леки симптоми или без такива, но при възможно заразяване вече не се правят тестове, което естествено води и до значително нарастване на положителните проби, като те достигат близо 20% от общия брой на PCR тестовете.

Това води и до значимо нарастване на смъртността – от около 3% от общия брой на заразените до над 7%, като към момента е дори още по-висока – малко под 10%. При близо 100 000 случая, починалите вече са над 10 000.

Данните от Италия ясно показват, че там не се залага на масово тестване, такава е практиката и в Франция, дори там е още по-стеснен обхват, тъй като в страната се докладват най-голям брой случаи на усложнения и на тежко състояние, заради коронавирус.

Във Франция обаче починалите, вследствие на COVID-19, са много по-малко, отколкото в Италия, с близо 5 пъти.

Не се обявяват данни за брой тествани, а само колко са тестовете

По-масовото тестване би довело по всяка вероятност до увеличаване на броя на потвърдените случаи на фона на „запазване” на заразените в тежко състояние, както и на смъртните случаи.

При по-ограничено тестване тяхното съотношение нараства, разбира се, както и да се смятат различните показатели, които се обявяват от италианското правителство, над 10 000 починали от 20 февруари до 29 март, вследствие на атипична пневмония, са наистина много.

20 февруари се смята за същинското начало на епидемията от коронавирус в страната, тъй като тогава в болница в Милано е приет 30-годишен мъж с тежка двустранна пневмония, който не е имал контакт с потенциални заразени.

Така в страната се формира локално епидемично огнище, обхванало цялата страна, което продължава да е активно и до днес.

По-масово тестване за коронавирус е проведено в Южна Корея, бяха направени около 400 000 теста, което се смята за най-масовото към момента спрямо населението от над 50 млн. И заболелите останаха под 10 000, пикът на епидемията отмина.

Към момента няма достатъчна прозрачност какъв е броят на тестваните и у нас включително, не се оповестява такава информация.

Бе обявено само колко теста са направени, но не и колко хора реално са тествани за коронавирус от началото на епидемията.