Всяко хранене трябва да започва с тези ястия, които съдържат най-голямо количество лесни за усвояване от организма въглехидрати. До това заключение достигнали британски учени.

Британски изследователи от Лондонския кралски колеж стигнали до извода, че всеки прием на храна е необходимо да започва от сладкото. Според тях този навик способства за защита от преяждане, а също спомага за нормализиране на теглото.

Това да се дължи на факта, че ако храненето започне със сладко ястие, то мозъкът по-бързо ще започне да усеща ситост. Като това е свързано с въздействието на специфичен ензим – глюкокиназа, който играе изключително важна роля при възникването на чувството за засищане с храна.

Авторите на изследването поясняват, че този ензим реагира на глюкозата, която постъпва в организма заедно с храната. В случай че нивата на кръвната захар не са достатъчно високи, то главният мозък подава сигнали, че е необходимо да се изяде нещо сладко или съдържащо скорбяла, за да постигнат тези нива.

Хората, които желаят да се избавят от наднорменото тегло, следва да започват всяко хранене с ястия, които съдържат много глюкоза.

В този случай човешкият мозък много по-бързо ще се ориентира, което е достатъчно за активизирането на други системи, които ще направят сметка за употребените калории, коментира специалистът съавтор на провежданото изследване.

До тези заключения изследователите достигнали след провеждането на серия експерименти с участието на лабораторни мишки.

Резултатите от тях показали, че колебанията на нивата на глюкокиназата в кръвта са непосредствено взаимосвързани с количеството калории, което човек употребява във вид на различни захарни изделия.

Според учените някои хора не могат и ден да прекарат без сладко, тъй като изначално нивото на глюкокиназата в кръвта им съществено надвишава нормите. В такива случаи връщането на това ниво към нормата е възможно само с помощта на специални медикаменти.

Хората, които не изпитват непреодолимо желание за сладко и се опитват да контролират теглото си, следва да се вслушват в препоръките на експертите – да употребяват на първо място ястия, които съдържат най-голямо количество бързи въглехидрати.

Това не означава все пак, че като първо винаги трябва да изяждате торта с крем или блокче шоколад. Като първо е добре да хапнете хляб, порция макарони или ориз, твърдят авторите на изследването.

Но също така следва да имате предвид, че консумацията на храни източници на въглехидрати е по-опасна за здравето, отколкото беше прието да се смята досега. Изследването било проведено от американски специалисти от Университета Охайо.

Според тях измененията в организма, които впоследствие водят до диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система, в значителна степен са свързани именно с прекомерния прием на въглехидрати чрез храната.

Всички ние знаем за нездравословни храни, съдържащи голямо количество наситени мазнини. Към тях безусловно се отнасят кравето масло и млечните мазнини, месото, сланината, животинските мазнини, палмовото и кокосовото масло, шоколадът, сладкарските изделия и множество други.

Несъмнено наситените мазнини са изключително вредни за здравето и за правилната обмяна на веществата.

Освен това обуславят повишаването на нивата на холестерола в кръвта. Но според американски изследователи, за това много повече способства употребата на прости въглехидрати.

Към които се отнасят хлябът, картофите, различните зърнени култури, белият ориз и макаронените изделия. Всъщност американските учени акцентират не върху това да се откажем от консумацията, а да ограничим тяхната употреба до 1/3 от ежедневното количество храна, което поемаме.