Червеният лук присъства във всекидневното ни меню, със сигурност, но често в доста малки количества. Не всички хора са любители на силния му вкус, но пък за сметка на това, наскоро проведени изследвания показват, че той е едно от най-подценяваните природни средства за лечение, отслабване и значително подобряване на цялостното здраве на човешкия организъм при редовна консумация.

Учените установяват, че хората наистина нямат никаква представа какъв дар от природата се крие в тази храна. Според тях, червеният лук наистина е едно от нещата, които може да направи чудеса със здравето ви, за които най-вероятно дори не подозирате.

1. Подпомага отслабването

В червения лук се съдържат изключително големи количества хром. Този минерал подпомага контролирането на нивата на кръвната захар, което може да бъде от огромна полза за страдащите от така наречената инсулинова резистентност или просто имащи проблеми с нивата на инсулин в организма си.

Също така, червеният лук е с доста нисък ГИ (гликемичен индекс), тоест не е от опасните въглехидрати, които бързо ще покачат нивата на инсулина ви, както вече казахме. Благодарение на това, похапването му ще накара организма ви да складира по-малко мазнини и ще стимулира чувствително метаболизма ви. Калоричността му е невероятно ниска – едва около 36 калории на 100 грама.

2. Предпазва от диабет

Както вече казахме, червеният лук контролира нивата на кръвната захар и т.н. – поради същата причина той се явява като изключителен помощник в борбата с диабета.

3. Подобрява състоянието на кожата

Червеният лук съдържа флавоноида кверцетин, който подпомага силно възстановяването и възпроизводството на кожни клетки. Научно е установено уникалното му действие при застаряваща, изсъхнала и груба кожа.

Колкото в по-големи количества той се съдържа в организма, в толкова по-големи количества се съдържа и колагенът, а всички знаем колко важен е той за еластичността и добрия вид на кожата ни. Освен това, той е известен и с противовъзпалителните си свойства.

Кверцетинът действа на клетъчно ниво, поради което се наблюдават всички тези благоприятни ефекти.

4. Предпазва от рак

Кверцетинът, за който вече говорихме не е от помощ само на кожата. Изследванията показват, че той има противовъзпалително и антибактериално, като едновременно с това спомага невероятно много при борбата с ракови образувания. Според проведено проучване, редовното приемане на едва половин глава червен лук на ден намалява шанса от развитие на рак на стомаха с цели 50 %.

5. Бори се успешно с гъбичните инфекции

Освен противовъзпалителните свойства на кверцетина, за които вече споменахме, червеният лук съдържа и веществото алицин, което е известно като невероятен помощник в борбата с досадните гъбични инфекции.

И не само – алицинът предпазва от рак и чувствително понижава кръвното налягане. Поради това, той е изключително важен за хора, имащи и проблеми със сърцето.

6. Подпомага имунната система

Високите количества на витамин С и витамин В6, които тази храна съдържа, са страшно важни за човешкото здраве. Наличието им в прилични количества в организма ни е сигурен гарант, че няма да станем жертви на следващия зимен грип.

7. Подобрява секса

Редовната консумация на червен лук е от изключителна важност за доброто ни сексуално здраве и представяне. Научно доказано е, че той значително увеличава количеството на произвежданата сперма в мъжкото тяло, както и подобрява качеството й. Освен това, той ни дава енергия и има положителен ефект върху настроението ни.