Във втория петък на октомври, който тази година се пада 11-то число, се отбелязва Световен ден на яйцата. Какво ще стане, ако ги ядем всеки ден?

Любопитни факти и полезна информация за яйцата

В средата на 90-те години на миналия век бе обявено, че всеки 2-ри петък на октомври ще се отбелязва яйчен празник.

Яйцата са достъпен и бюджетен хранителен продукт, който се използва в кухнята на всички страни и е от огромна полза за здравето.

Много държави изявиха желание да подкрепят празника и от този момент яйцата станаха наистина популярни. На този ден ентусиасти от различни краища на планетата провеждат мероприятия, посветени на яйцата – семинарии, лекции и флашмобове, театрални представления и конкурси.

Ресторанти и други заведения за обществено хранене подготвят специално меню, като така демонстрират, колко необичайни ястия могат да се приготвят от яйца.

Знаете ли, че ентусиастите спорят какво е било първо – кокошката или яйцето, а учени и лекари съветват да се вгледаме в уникалния продукт.

Освен източник на висококачествен белтък, яйцата съдържат и мастноразтворими витамини и незаменими мастни киселини. Те изобилстват от витамин А, Д, Е, К и от група В, и по-точно на В12 и на В6, на минерални вещества – желязо, мед, цинк.

В едно яйце средно се съдържат 6 грама белтъчини и 5 грама мазнини, а калоричността рядко надвишава 75 калории.

Науката за яйцата

Много години яйцата се смятаха за вредни за здравето. На първо място, заради високо съдържание на холестерол.

Днес обаче е известно, че холестеролът, съдържащ се в хранителните продукти, оказва много по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, в сравнение с наситените мазнини, които приемаме.

Какви още важни открития учените направиха за яйцата?

Понижават вероятността от сърдечен пристъп

В яйцата се съдържат множество хранителни вещества. Сред тях следва да се отбележи съдържанието на бетаин и холин – това са компоненти, без които е невъзможно нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Китайско изследване от 2018 г. с участие на почти 500 000 души, показва, че изяждането на едно яйце на ден понижава риска от болести на сърцето.

За да се получи горепосоченият ефект, яйцата трябва да бъдат част от здравословно и балансирано хранене.

По време на бременност задължително трябва да се ядат храни със съдържание на холин, тъй като това вещество е необходимо за нормалното развитие на главния мозък на детето.

Намалява риска от развитие на рак на гърдата

Жените, в храненето на които присъства достатъчно холин, са с 24% по-нисък риск от рак на млечната жлеза. Освен това холинът, съдържащ се в яйцата, помага за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Повишаване на остротата на зрението

Учените откриват в яйцата лутеин и зеаксантин. Според множество изследвания, те играят важна роля за поддържане на очите в добро здраве, предпазват от развитие на възрастова макуларна дегенерация.

Лутеинът, освен това подобрява когнитивните функции както на възрастните, така и на децата.

Профилактика на остеопороза и рахит

Яйцата са ценен източник на витамин Д, своевременното постъпване на който в организма помага за защита на костите. Предотвратява се развитието на остеопороза и рахит.

Слънчевият витамин Д можем да си набавим, като просто се разхождаме при слънчев ден, но през късната есен и зима слънчевата активност е минимална. Затова е важно да се ядат храни, които съдържат този витамин. Едно яйце съдържа 41 МЕ от 600 МЕ препоръчителната дневна доза.

Увеличаване на мускулната маса

Яйцата съдържат 9 незаменими аминокиселини, които организмът сам трябва да си набавя от храната. Тези аминокиселини са необходими и трябва да се набавят от храната, а също и за нормално развитие на много органи и системи.

Укрепване на защитните сили на организма

Яйцата са отличен източник на витамин А. В едно яйце се съдържат около 19% от нормата за деня. Известно е, че този витамин е необходим за нормалното функциониране на имунната система на организма.

Може ли да се яде само белтъка

Не е желателно яйцата да се делят на жълтък и белтък, тъй като в жълтъците се съдържат много полезни вещества. Организмът ги усвоява, при условие че има достатъчно мазнини, които присъстват и в жълтъците.