Пушенето на дори и по-малко от 5 цигари дневно вреди в дългосрочен план на белите дробове. Това показват резултатите от ново изследване, проведено от учени от Колумбийския университет.

5 цигари и кутия на ден с еднакво вредно въздействие

Много хора предполагат, че пушенето на няколко цигари може да не е толкова опасно.

Но се оказва, че разликата в понижаването на функцията на белите дробове между тези, които пушат 5 цигари дневно и по цяла кутия е сравнително малка.

Учените обръщат специално внимание на функцията на белите дробове – обем на въздуха, който човек вдишва и издишва, при пушачите, бившите пушачи и тези, които никога не са пушили.

Функцията на белите дробове се понижава по естествен начин с възрастта. Този процес започва от 20-годишна възраст, и е добре известно, че пушенето ускорява този процес.

Учените изследват повече от 25 000 души, за да видят разликите във функциите на белите дробове на тези, които пушат малко – не повече от 5 цигари дневно, и заклетите пушачи с по 30 цигари на ден. Анализът показва, че функцията на белите дробове при тези, които пушат малко се понижава с почти същото темпо както при заклетите пушачи.

Еднакво темпо на понижение на функцията на белите дробове

В сравнение със скоростта на намаляване при тези, които никога не са пушили, допълнителното понижаване при пушачите е 7,65 мл на година и 11,24 мл на година при заклетите пушачи.

Това означава, че тези, които пушат малко, могат да загубят същия обем функция на белите дробове за година, колкото и заклетите пушачи за 9 месеца.

Затова авторите съветват тези, които пушат малко, да спрат цигарите напълно.

Те също проверяват предположението, че скоростта на намаляване на обема на белите дробове се нормализира няколко години след прекратяване на пушенето.

Новото изследване показва, че макар и обемът на белите дробове да се понижава по-бавно при спрелите да пушат, дори след 30 години не се нормализира, тоест не се достигат нивата, характерни за непушачите.

Съществуват анатомични различия в белите дробове, които се запазват много години, след спирането на цигарите, и активността на гените също остава променена.